Wykonanie
Pyszna, sycąca
sałatka z
kaszą gryczaną, warzywami, grillowaną Newellą (czyli pasteryzowanym
białkiem z jaj kurzych) i
koperkiem, sprawdziła się idealnie jako lunch do pracy dla
koperkowego męża. Staram się o tytuł "żony roku" (nie powinno być trudno, bo jestem jedyną żoną
koperkowego męża), więc od czasu do czasu pakuję mu coś pysznego do lunchboxa. W prawdzie w pracy ma całkiem fajny bufet, ale niech poczuje, że żona czasem o niego dba. W lunchboxsie lądują różne rzeczy, było już sushi, były fikuśne kanapeczki, ale najczęściej są to sałatki- tak było i tym razem, kiedy do pracy z
koperkowym mężem poszła
Sałatka z
kaszą gryczaną .
Składniki:100g
kaszy gryczanej1
cebula2 łyżki
olejusólpieprz5
rzodkiewek1
ogórek szklarniowy (średniej wielkości)100g klasycznej Newellipęczek
koperkuWykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym
oleju, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Cebula powinna się zeszklić.Ugotowaną
kaszę mieszamy z podsmażoną
cebulą i zostawiamy do ostygnięcia.
Rzodkiewki po umyciu kroimy w kosteczkę.
Ogórka myjemy, obieramy, przekrajamy na pół i usuwamy wodnistą część z pestkami, a następnie kroimy
ogórka w kostkę.Umyty i osuszony
koperek drobno siekamy.Newellę kroimy na plastry i grillujemy na suchej patelni, lub grillu elektrycznym, po kilka minut z każdej strony.Mieszamy
kaszę z
ogórkiem,
rzodkiewką i
koperkiem, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i układamy na wierzchu plastry grillowanej Newellii.