Wykonanie

Już jakiś czas temu na blogach widziałam pesto z liści
rzodkiewki i zamierzałam je zrobić. Nie odważyłam się jednak na pesto z liści
rzodkiewek kupionych nawet na straganie, bo nie wiedziałam, czym były nawożone. W tym roku sami posialiśmy
rzodkiewki w ogrodzie o mogłam wreszcie takie pesto wypróbować. Jest z
orzechami włoskimi, bo mam jeszcze zapasy własnych i bez
parmezanu , wegańskie – było robione w trakcie pobytu w domu starszej córki.opakowanie pełnoziarnistego
makaronu ( u mnie uszka Lubelli)ok. 1, 5 szklanki liści
młodych rzodkiewekgarść
orzechów włoskicholiwasól,
pieprz z młynka
Makaron ugotowałam al dente. Umyte liście
rzodkiewek miksowałam z
orzechami, dolewając powoli
oliwę. Na koniec posoliłam lekko, dodałam
pieprzu czarnego z młynka. Wymieszałam z
makaronem.

Liście
rzodkiewek mają lekko pikantny smak, pesto więc doskonale pasowało do łagodnego w smaku
makaronu , ożywiło i podkreśliło jego smak.Polecam wszystkim, którzy mają
rzodkiewki z pewnego źródła.Smacznego !