Wykonanie

Domowe pączki tak się spodobały moim dzieciom, że poprosiły mnie o powtórkę w nieco innej wersji. Postanowiłam zrobić mniejsze, nie nadziewane pączuszki z
ciasta drożdżowego z dodatkiem
waniliowego twarożku. Dla dodania aromatu chlupnęłam do ciasta nieco
likieru Grand Marinier.
Pomarańczowy aromat doskonale zgrał się z
waniliowym i wyszły prawdziwe pyszności .PĄCZKI
SEROWO-
WANILIOWE NA DROŻDŻACHok. 400 g
mąki pszennej ( miałam
tortową Lubelli)
twarożek waniliowy 200 g30 g
drożdżyszklanka
mleka2
jajka4 łyżki
cukru i 1 z
waniliąszczypta
soli100 g
masłakieliszek
likieru Grand Marinierdrobny
cukier do obsypanialitr
oleju do smażeniaNajpierw zrobiłam rozczyn :
Drożdże rozrobiłam z łyżeczką
cukru w miseczce, dodałam 1/3 szklanki letniego
mleka, wymieszałam, posypałam łyżką
mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 minut.
Masło stopiłam i wystudziłam do temperatury pokojowej.
Mąkę wsypałam do miski, posoliłam troszkę.
Cukier i
waniliowy wymieszałam z
jajkami. Do
mąki dodawałam stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte
drożdże,
cukier z
jajkami , resztę letniego
mleka ,
likier i stopione
masło. Wyrabiałam dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto odstawało od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę a nawet dłużej, żeby podwoiło objętość.Z wyrośniętego ciasta łyżką nabierałam kawałki ciasta i omączonymi dłońmi formowałam kulkę o średnicy 4-5 cm. Pączki kładłam na posypanej
mąką desce i przykryłam ściereczką , rosły około minut. Rozgrzałam w garnku
olej i wrzucałam pączki po kilka tak, by swobodnie pływały. Smażyłam po kilka minut, jak się zarumieniły, to przewracałam na drugą stronę i dosmażałam.
Potem je odsączałam z tłuszczu na papierowych ręcznikach i gorące obtaczałam w drobnym cukrze.Wyszły bardzo aromatyczne,
pomarańczowo-
waniliowe z lekkim smakiem
sera. Są też puszyste i wręcz rozpływają się w ustach. Już świeżo usmażone cieszyły się dużym powodzeniem. Uważam że karnawał zakończony takimi pączuszkami pozostawi po sobie miłe wspomnienia.Smacznego !