Wykonanie
Zdecydowałam się dodać te
ogórki do spiżarni, chociaz to produkt krótkotrwały, do przechowywania w lodówce. Przepis na nie znalazłem w ” Kuchni chińskiej” Katarzyny Pospieszyńskiej. To bardzo dobry dodatek do
pieczonych mięs a także do zimnych
wędlin. Obowiązkowo robię je na Wielkanoc, z
ogórków szklarniowych, ale najlepsze wychodzą z gruntowych. Sezon na te
ogórki właśnie się kończy, myślę, że warto spróbować. Podaję przepis:½ kg
ogórkówłyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru2 ząbki
czosnku2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki 5%
octuOgórki obrać ( można ” w paski „)i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Przesypać
solą i odstawić na poł godziny.
Potem opłukać trochę z
soli, dodać posiekany drobno
czosnek i resztę składników marynaty, dokładnie wymieszać i włożyć do zakręcanego słoika. Wstawić do lodówki na 6 godzin przed podaniem. Można je w lodówce przechowywać do tygodnia. Myślę, że wegetarianom też by zasmakowały, np. do
tofu lub innych
serów.Teraz przyszło mi do głowy, że może uda się je zapasteryzować, np. przez 5 minut? Muszę to sprawdzić. Smacznego!Dziś tak szaro-buro, że zdjęcia nie takie, jak trzeba…