ßßß
Zdecydowałam się dodać te ogórki do spiżarni, chociaz to produkt krótkotrwały, do przechowywania w lodówce. Przepis na nie znalazłem w ” Kuchni chińskiej” Katarzyny Pospieszyńskiej. To bardzo dobry dodatek do pieczonych mięs a także do zimnych wędlin. Obowiązkowo robię je na Wielkanoc, z ogórków szklarniowych, ale najlepsze wychodzą z gruntowych. Sezon na te ogórki właśnie się kończy, myślę, że warto spróbować. Podaję przepis:½ kg ogórkówłyżeczka soli2 łyżeczki cukru2 ząbki czosnku2 łyżki sosu sojowego2 łyżki 5% octuOgórki obrać ( można ” w paski „)i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Przesypać solą i odstawić na poł godziny. Potem opłukać trochę z soli, dodać posiekany drobno czosnek i resztę składników marynaty, dokładnie wymieszać i włożyć do zakręcanego słoika. Wstawić do lodówki na 6 godzin przed podaniem. Można je w lodówce przechowywać do tygodnia. Myślę, że wegetarianom też by zasmakowały, np. do tofu lub innych serów.Teraz przyszło mi do głowy, że może uda się je zapasteryzować, np. przez 5 minut? Muszę to sprawdzić. Smacznego!Dziś tak szaro-buro, że zdjęcia nie takie, jak trzeba…