ßßß
Słyszałam o tych ogórkach już od kilku lat, próbowałam u rodziny i znajomych, w końcu postanowiłam zrobić je sama. Przepis dostałam od siostry. Lubię curry, więc słodko-kwaśny smak ogórków z wyraźną nutą curry odpowiada mi a i domownikom smakuje. Podaję więc przepis:ogórkilitr wodyszklanka octu1/3 szklanki cukru3 łyżeczki soli3 łyżeczki przyprawy curryliście seleragorczycacebulaZagotować wodę z octem, rozpuścić w niej sól, cukier i curry. Wystudzić. Ogórki pokroić wzdłuż. Na dno wyparzonych słoików układać po liściu selera, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli. Ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Pasteryzować około 5 minut.Smacznego!
Kiedy około tydzień temu prezentowałam pomidor- czajnik, spotkałam się z sugestiami, że może to nie czajnik… Nie wiem, z czym się co poniektórym skojarzył, ale ten, który kupiłam dzisiaj kojarzy się jednoznacznie 😉