Wykonanie
Kilka dni temu wybrałam się do lasu na
jeżyny. Trafiliśmy na „jeżynowe miejsce”, ale można bylo zbierać tylko z brzegu, bo w środku krzaki były tak gęste i kolczaste, że nie mogliśmy do
jeżyn dotrzeć. Dlatego zebraliśmy niewiele, akurat na dwa placki. O pieczonym będzie później, dziś – ten na zimno :szklanka
jeżyn2
serki homogenizowane wanilioweduży
jogurt naturalnygalaretka z
owoców leśnych + łyżka
żelatynyłyżka
cukruGalaretkę wraz z
żelatyną i
cukrem rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki
wody. Często mieszamy studząc. Gdy zaczyna zastygać, dodajemy mieszając trzepaczką- rózgą
serki i
jogurt. Wsypujemy umyte
jeżyny, wlewamy do formy i zastudzamy w lodówce, najlepiej na noc.Leśne
jeżyny to jedne z moich ulubionych
owoców do ciast i deserów. Serniczek z nimi był bardzo aromatyczny i pyszny. Smacznego !