Wykonanie
Szarlotka z papierówek smakuje trochę inaczej, niż z innych
jabłek. Ma świeży smak lata.Gorąca szarlotka z
lodami, to ulubiony deser mojej młodszej córki. Toteż pomaga ona chętnie w jej przygotowaniu : kroi
jabłka obrane przeze mnie a na końcu trzyma miskę , w której ucieram ciasto, bo pod koniec to na prawdę trudna czynność. Właściwie , to przepis na ciasto na szarlotkę już podawałam, jak prezentowałam ucierany placek z
truskawkami , a właściwie „dwa w jednym” – połowa
truskawkowego, połowa szarlotki.
Wystarczy kliknąć tutaj:, Ucierany placek z
truskawkami a ukaże się przepis na ciasto.1 i 1/2 kg
jabłekpół szklanki
cukrumała łyżeczka
cynamonulodyJabłka obieramy, kroimy, dodajemy
cukier, trochę
wody i wstawiamy do kuchenki na ok 15 min na 700 w. Nie jestem wyjątkiem, widziałam w Kuchni tv, jak Julie, która gotuje, robiła
mus jabłkowy w mikrofalówce. Odcedzamy,dodajemy
cynamon, rozgniatamy i studzimy. Robiąc ciasto, zostawiamy 1/3
śmietany. 2/3 ciasta rozkładamy na blasze, kładziemy zimny
mus jabłkowy, do reszty ciasta dodajemy pozostałą
śmietanę i tym rozrzedzonym
ciastem przykrywamy
jabłka.Pieczemy ok. 50 min w 180 C.Dajemy jej trochę przestygnąć,
potem kroimy na kawałki i podajemy z
lodami. Jak wystygnie , możemy posypac
cukrem – pudrem ( nawet z dodatkiem
cynamonu) i do
lodów podgrzać w mikrofalówce.
Lody miałam niestety ze sklepu, domowe planuję, ale o tym później…Gorący smak szarlotki w kontraście z zimnymi
lodami zapamiętuje się na długo.Smacznego!