Wykonanie


Niemal rzutem na taśmę udało mi sie zrobić coś z dyni. I to coś pysznego!
Dżem, który wręcz domagał się, żeby zaostrzyć jego smak, więc po dodaniu niewielkiej ilosci
cukru, wsypałam
przyprawy podobne, jakich dodaje się do pierników. Przejdźmy do szczegółów:1 mała
dynia2/3 szklanki
cukru2 łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki mielonych
goździków½ łyżeczki
imbiruspora szypta
pieprzuDynię obrać ( to najtrudniejsze!), pokroić w kostkę, wlać troszke
wody i rozgotować w szerokim garnku na papkę. Gdy będzie miękka, rozgnieść przyrządem do
ziemniaków. Dodać
cukier i mieszając gotować aż odparuje. Dodać
przyprawy, pogotować trochę. Włożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować około 15 minut. Smacznego!