ßßß Cookit - przepis na DORSZ SMAŻONY W ZIOŁOWEJ PANIERCE

DORSZ SMAŻONY W ZIOŁOWEJ PANIERCE

nazwa

Wykonanie

1/2 kg filetów z dorsza
sok z cytryny
sól, pieprz czarny i ziołowy, przyprawa do ryb
estragon, bazylia, zioła prowansalskie
olej do smażenia
Filety pokroiłam na kawałki, skropiłam sokiem z cytryny. Po 15 minutach posypałam solą i pieprzami. Mąkę , przyprawę do ryb i zioła wymieszałam na talerzyku, w proporcji – 1 część mąki do 1 przypraw. Obtaczałam ryby w panierce i smażyłam na posmarowanej cienko olejem patelni ceramicznej – tej z parowym kominkiem, ale tym razem użyłam jej tylko do smażenia, bez użycia pary i wszystko ładnie się udało – po przewróceniu ryb na drugą stronę musiałam dodać troszkę oleju, żeby się nie przypaliły. Udało się usmażyć ryby na niewielkiej ilości tłuszczu i nie rozpadały się, o co trudno przy filetach.
Z tą ziołową panierką wyszły przepyszne i zniknęły od razu, w towarzystwie ziemniaczków i surówki z kiszonej kapusty.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/dorsz-smazony-w-ziolowej-panierce