Wykonanie
1/2 kg
filetów z dorszasok z cytrynysól,
pieprz czarny i
ziołowy,
przyprawa do rybestragon,
bazylia,
zioła prowansalskieolej do smażeniaFilety pokroiłam na kawałki,
skropiłam sokiem z cytryny. Po 15 minutach posypałam
solą i
pieprzami.
Mąkę ,
przyprawę do ryb i
zioła wymieszałam na talerzyku, w proporcji – 1 część
mąki do 1 przypraw. Obtaczałam
ryby w panierce i smażyłam na posmarowanej cienko
olejem patelni ceramicznej – tej z
parowym kominkiem, ale tym razem użyłam jej tylko do smażenia, bez użycia pary i wszystko ładnie się udało – po przewróceniu ryb na drugą stronę musiałam dodać troszkę
oleju, żeby się nie przypaliły. Udało się usmażyć
ryby na niewielkiej ilości tłuszczu i nie rozpadały się, o co trudno przy filetach.Z tą
ziołową panierką wyszły przepyszne i zniknęły od razu, w towarzystwie ziemniaczków i surówki z
kiszonej kapusty.Smacznego !