Wykonanie
Pogoda wymusza kreatywność w przygotowywaniu posiłków. Zamiast zup robię koktajle na
maślance i jogurtach, chłodniki z warzywami . Szczawiu mam pod dostatkiem, bo na łące obok działki a nawet kilka kępek na trawniku w pobliżu drzew
owocowych w ogrodzie. Pomyślałam, że można by spróbować szczawiowej na zimno, studząc ją i dodając
jogurt naturalny. Całość robi się dość szybko, wystarczy ugotować posiekany
szczaw w
bulionie, wystudzić , dodać
jogurt i doprawić.1,5 litra
bulionu warzywnego – może być z kostkiok.25 dkg szczawiuduży
jogurt naturalnysól,
pieprz,
tymianekDo gotującego się
bulionu dodajemy umyty, pozbawiony ogonków i posiekany drobno
szczaw, gotujemy kilka minut. Studzimy, do zimnej zupy dodajemy
jogurt mieszając trzepaczką – rózgą, żeby się dobrze połączyło. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
tymiankiem.Bardzo orzeźwiająca zupa i doskonała na lato. Polecam wszystkim na upalne dni i mam nadzieję, że będzie ich sporo tego lata… Smacznego !