Wykonanie
½ kg
mąki ( chlebowa pół na pół ze zwykłą)15 g
drożdży ( i łyżeczka
cukru ode mnie)ok. 150 ml
białego wina130-150 ml
wody2 łyżki
masła2 małe
cebule1, 5 łyżeczki
soliCiasto drożdżowe zaczynam zawsze od zrobienia zaczynu.
Drożdże mieszam z łyżeczką
cukru, zalewam letnią
wodą i posypuję
mąką, następnie odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rosło, usmażyłam na
maśle pokrojone
cebule i zdeglasowałam częścią
wina. Przestudziłam, odcedziłam. Do miski wsypałam
mąkę i
sól, dodałam przecedzony płyn, uzupełniony resztą
wina,
cebulę, wymieszałam, dolałam letnią
wodę, wymieszałam i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie dobrze wyrobiłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1, 5 h. W połowie czasu odgazowałam, tak samo zrobiłam na końcu.Ciasta z tej ilości
mąki piekę w mojej keksówce, więc nie dzieliłam go na poł, tylko włożyłam do formy i odstawiłam na 30 min do ponownego wyrośnięcia.Piekłam w 220 C z termoobiegiem około pół godziny.Chlebek jest bardzo aromatyczny i smaczny. Pasuje do sałatek ( np. z
winegretem) ,
sosów ( wyjadłam nim resztę sosu od wczorajszej
ryby, mniam…) i jako baza pod
wędliny ( u mnie pasztet z gęsi ze
śliwką, sklepowy niestety). Jest puszysty a zarazem sprężysty. Smacznego!