Wykonanie
Składniki:1,5 szklanki
mąki do pizzyok. 10 g
drożdżyłyżka oleju/oliwyłyżeczka
cukrułyżeczka
soliszklanka letniej
wodyDodatkowo:kilka plasterków
mortadeli300 g
pieczarekcebulałyżka
masłaWykonanie:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dać
cukier i 1/2 szklanki letniej
wody zamieszać i odstawić na chwilkę, aż
drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiać, dać
sól a następnie dać
drożdże, wymieszać. Dodać tyle
wody, aby ciasto ładnie się zagniatało i aby nie było za twarde, ani za rzadkie. Następnie dać łyżkę
oleju i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, ok. godzinki.
Pieczarki pokroić w kosteczkę, do garnka dać.
Cebulę zeszklić z łyżką
masła i dać całość do
pieczarek dusić do miękkości. Doprawić
pieprzem i
solą.Kiedy ciasto wyrośnie, napierać dłonią nieduże porcję, wielkości pięści i rozpłaszczać na placki (za pomocą wałka).Na spód (środek
spodu) kłaść
pieczarki (łyżkę) i nakrywać plasterkiem
mortadeli. Następnie zawijać i robić takie paczuszki jak na zdjęciu.Piekarnik nagrzać do 230 stopni i piec ok.20-25 minut.Smacznego :)