ßßß
Czekoladowe ciasto to ulubione ciasto moich dzieci. Nic dziwnego, bo jakie czekoladowe ciasto nie upiekę zawsze smakuje…czekoladowo. Ale od czasu do czasu muszę trochę poeksperymentowac nawet z ciastem czekoladowym.
Mój ostatni eksperyment zakończył się powodzeniem. Upiekłam ucierane ciasto czekoladowe z daktylami, mięciutkie, soczyste i po prostu rozpływające się w ustach. Przetestowałam to ciasto na ciepło i zimno i myślę, że smakowało wyśmienicie, za każdym razem.Składniki:200 g daktyli2 dl wody1 łyżeczka sody oczyszczonej80 g masła, miękkiego150g cukru pudru2 jajka150 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia35 g kakaoWykonanie:Posiekaj daktyle, zalej wodą i zagotuj w małym rondelku.Poczekaj do pierwszego wrzenia, zdejmij z ognia i dodaj sodę oczyszczoną. Zmiksuj i pozostaw do wystygnięcia.Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodaj po jednym jajku, cały czas ubijając.Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao i wymieszaj delikatnie z masą jajeczną.Wreszcie wymieszaj ciasto ze zmiksowanymi daktylami.Wylej ciasto do formy o średnicy 26 cm, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.Piecz ciasto w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny.
Polecane przepisyCzekoladowe brownies z marshmallows i keksamiPo prostu przepyszna babka czekoladowo dyniowaNiedzielne ciasto do kawy