Wykonanie
Miękkie, wilgotne... Bardzo szybkie w przygotowaniu (3 minutki + pieczenie), zawsze się udaje:)Przepis dla NieAlergików, pochodzi z Moich Wypieków .Składniki:60g miękkiego
masła150g
cukru pudru2
jajka220g
mąki pszennejpłaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 i 3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej35g
kakao4 łyżeczki
kawy granulowanej instant (w oryginale 2 łyżeczki)250ml gęstego
jogurtu (np. greckiego)
Mąkę, proszek i
sodę przesiać.Wszystkie składniki umieścić w mikserze (kolejność dowolna) i zmiksować na gładką masę (nie dłużej).Wlać do formy (może być tortownica lub keksówka), ciasto mocno wyrasta, więc forma nie może być zbyt niska.Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.