ßßß
Lubię cytrusowe wypieki, a cytrynowa babka to już moja druga na codojedzenia.
Ucierana babka cytrynowa z makiemSkładniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 1 , 5 L150 g masła o temperaturze pokojowej50 g brązowego cukru150 g cukru3 jajka + 1 żółtko150 ml soku z cytryny + skórka otarta z jednej cytryny3 łyżki maku250 g mąki + 1łyżka1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta solicukier puder do posypaniaWykonanie:Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj podczas ubijania po jednym jajku oraz żółtko, a na końcu sok z cytryny i utartą skórkę.Wymieszaj mąkę z proszkiem, sodą i makiem i dodaj do masy maślano jajecznej. Wymieszaj delikatnie.Wysmaruj formę tłuszczem i oprósz tartą bułką. Przelej masę do formy i piecz ciasto na 160ºC (termoobieg) przez 45 – 50 minut. Posyp ostudzone ciasto cukrem pudrem.
Polecane przepisyBabka kokosowo pomarańczowaBabka pomarańczowa z sernikowym nadzieniemPo prostu przepyszna babka czekoladowo dyniowa