Kolejna propozycja na świąteczny obiad polędwiczki wieprzowe z boczkiem, mozzarella i suszonymi pomidorami . Włoskie smaku należą do moich ulubionych i często goszczą na naszym stole. Polędwiczki wieprzowe lubi chyba każdy, a ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu. Prawidłowo przyrządzone polędwiczki wieprzowe są soczyste i lekko różowe. Bardzo popularna rolada z polędwicy , polędwiczki wieprzowe na słodko kwaśno czy gulasz z polędwicy to część przepisów, które już tu publikowałam.Składniki: na 5 porcji800 g polędwicy wieprzowej150 g boczku, cienkie plasterki150 g mozzarellagarść liści bazyli10 dużych suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w plasterkisól i pieprz do smakuWykonanie:Rozkrój polędwicę na kształt prostokątu i pobij tłuczkiem. Jeśli polędwica jest mała można połączyć dwie w jedną całość. Posól i popieprz.Ułóż plasterki boczku, jeden przy drugim, następnie pokrojoną w plasterki mozzarella, suszone pomidory i liście bazyli. Zroluj mięso i zwiąż sznurkiem do pieczenia.Rozgrzej tłuszcz na patelni i zrumień roladę z obu stron. Włóż roladę do nagrzanego na 175ºC (termoobieg) piekarnika na 15 minut. Upieczoną roladę zawiń w folię aluminiową na 10 minut. Teraz możesz pokroić roladę na plastry.Podawaj roladę z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami sauté.Polecane przepisyPasta z przepysznym sosemZapiekanka z kurczaka z mozzarellaKotleciki mielone z kurczaka w pomidorowym sosieGulasz z polędwicy wieprzowej