Wykonanie
Czosnek,
jarmuż,
masala i tahiniWitam Kochani! Co powiecie na tydzień bez
mięsa. Dla mnie to żaden problem. Dzisiaj polecam Wam pyszną jarską
sałatkę. Pieczony
czosnek, pięknie pofałdowany
jarmuż,
ciecierzyca zapieczona z
masala tandoori, a na dodatek wspaniały dressing z tahini.
Sałatka bardzo syta, zdrowa i bez
mięsa.Pierwszy dzień bez
mięsa zaliczony. Co możecie polecić mi na jutro?

Składniki: na 2 porcje200 g
jarmużu obranego z twardych łodyg1 duża główka
czosnku, upieczona3 łyżki tahini (pasta sezamowa)5 łyżek
soku z cytryny1 łyżka
miodugorąca
woda, do uzyskania płynnej konsystencji1 puszka
ciecierzycy, 400 g1 łyżka
oliwy2 łyżeczki tandoori
masala (ostra hinduska
przyprawa)

Opłucz
czosnek i w całości upiecz w piekarniku. Odcedź
ciecierzycę. Wyłóż na małą blaszkę,
skrop oliwą, posyp tandoori i wymieszaj. Piecz
ciecierzycę w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 15 minut.Liście
jarmużu zalej
wodą, lekko
posól i blanszuj przez 2 minuty. Odcedź i opłukaj zimną
wodą. Obierz
czosnek ze skórki i razem z tahini,
sokiem z cytryny,
miodem i
wodą zmiksuj na jednolitą masę. Część dressingu dodaj do
jarmużu i wymieszaj. Na półmisku ułóż
jarmuż i posyp
ciecierzycą. Podaj resztę dressingu w oddzielnym naczyniu.Jeśli akurat nie macie dostępu do tandoori
masala, to proponuję zrobić z tego przepisu .
Jarmuż można jeść świeży jak
sałatę, choć jest bardziej od niej chrupiący. Resztki
jarmużu proponuję wykorzystać na pesto .Polecane przepisyAromatyczny hummus z tahiniLekka
sałatka z
ziemniaków,
szparagów i
fetaLekka
sałatka z
arbuza, prażonej
ciecierzycy i
fetaOrientalne
ziemniaki z
kurkami na ostro