ßßß Cookit - przepis na Sałatka z jarmużu i ciecierzycy

Sałatka z jarmużu i ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Czosnek, jarmuż, masala i tahini
Witam Kochani! Co powiecie na tydzień bez mięsa. Dla mnie to żaden problem. Dzisiaj polecam Wam pyszną jarską sałatkę. Pieczony czosnek, pięknie pofałdowany jarmuż, ciecierzyca zapieczona z masala tandoori, a na dodatek wspaniały dressing z tahini. Sałatka bardzo syta, zdrowa i bez mięsa.
Pierwszy dzień bez mięsa zaliczony. Co możecie polecić mi na jutro?
Składniki: na 2 porcje
200 g jarmużu obranego z twardych łodyg
1 duża główka czosnku, upieczona
3 łyżki tahini (pasta sezamowa)
5 łyżek soku z cytryny
1 łyżka miodu
gorąca woda, do uzyskania płynnej konsystencji
1 puszka ciecierzycy, 400 g
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki tandoori masala (ostra hinduska przyprawa)
Opłucz czosnek i w całości upiecz w piekarniku. Odcedź ciecierzycę. Wyłóż na małą blaszkę, skrop oliwą, posyp tandoori i wymieszaj. Piecz ciecierzycę w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 15 minut.
Liście jarmużu zalej wodą, lekko posól i blanszuj przez 2 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Obierz czosnek ze skórki i razem z tahini, sokiem z cytryny, miodem i wodą zmiksuj na jednolitą masę. Część dressingu dodaj do jarmużu i wymieszaj. Na półmisku ułóż jarmuż i posyp ciecierzycą. Podaj resztę dressingu w oddzielnym naczyniu.
Jeśli akurat nie macie dostępu do tandoori masala, to proponuję zrobić z tego przepisu . Jarmuż można jeść świeży jak sałatę, choć jest bardziej od niej chrupiący. Resztki jarmużu proponuję wykorzystać na pesto .
Polecane przepisy
Aromatyczny hummus z tahini
Lekka sałatka z ziemniaków, szparagów i feta
Lekka sałatka z arbuza, prażonej ciecierzycy i feta
Orientalne ziemniaki z kurkami na ostro
Źródło:http://codojedzenia.pl/czosnek-jarmuz-masala-i-tahini