ßßß
BBQ sos – pomadaSkładniki:90 g brązowego cukru225 ml japońskiej soi1¼ łyżki ryżowego octu1 ½ lyżki sambal oelek2 łyżki sezamowego oleju1 łyżeczka czarnego pieprzu5 cm świeżego imbiru, utarty około 2 łyżki5 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę1¼ łyżki ziemniaczanej mąki lub kukurydzianej1 ¼ łyżki wody
Wszystkie składniki umieść w małym rondelku i zagotuj. Gotuj przez 10 minut. Rozpuść ziemniaczaną mąkę lub kukurydzianą w wodzie i dodaj do sosu energicznie mieszając. Zagotuj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Ostudzony sos przelej do słoiczka z nakrętką. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.Polecane przepisyKurczak satay z orzechowym sosem i thai coleslawPstrąg z grillaOrientalne ziemniaki z kurkami na ostroŁosoś z grilla z lekką sałatkąPodpłomyki do grilla