Wykonanie

Przepis praktycznie jednoskładnikowy. Wspaniałe
masło orzechowe, które może być trochę inne za każdym razem, ale dokładnie takie, jakie lubicie. Warto do smaku dodać odrobinę
cynamonu lub
miodu, rozpuszczonej
czekolady gorzkiej lub białej, a nawet
kakao. Może trochę pokruszonych
fistaszków by było chrupiące? Najlepsze jest słodko - słone, więc nie zapomnijmy o
soli. Nie dodajemy
oleju lub innego tłuszczu - orzeszki są wystarczająco oleiste, naprawdę :-). Polecam!Składniki na przepis podstawowy:2 szklanki podpieczonych
solonych orzeszków ziemnych** jeśli używamy niesolonych orzeszków, wtedy trzeba dodać
soli, do smaku** orzeszki podpiekamy na suchej patelni lub na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając od czasu do czasuOrzeszki umieścić w malakserze i miksować przez około 12 - 15 minut. Będą one zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż powstanie gładka, oleista, smarowna masa.Gotowe
masło przechowywać zamknięte w lodówce, do miesiąca. Od czasu do czasu może wymagać zamieszania, jeśli zacznie oddzielać się
olej.Smacznego :-).