ßßß Cookit - przepis na Masďż˝o orzechowe

Mas�o orzechowe

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam masło orzechowe, mogłabym je wyjadać łyżkami. Tylko rozsądek mnie przed tym powstrzymuje (zazwyczaj). Te sklepowe niestety nie zawsze mają idealny skład. A to cukier, a to tłuszcz utwardzony. Na szczęście zrobienie domowego masła jest banalnie łatwe i nie potrzeba specjalnego sprzętu. Ja robię je zwykłym ręcznym blenderem o mocy 600 W. Jeden składnik i gotowe. No może jeszcze szczypta soli.
Składniki:
orzechy arachidowe (u mnie 500 g w łupinkach, ok 350 g po obraniu)
szczypta soli
Wykonanie:
Orzechy obrać. Jeżeli nie były prażone, to podprażyć na suchej patelni. Przełożyć do misy blendera i miksować przez kilka minut. Co jakiś czas należy przerywać miksowanie, żeby nie przegrzać i nie spalić blendera. W międzyczasie dodać szczyptę soli. Jeżeli chcemy mieć masło z kawałkami orzechów, to należy po chwilowym zmiksowaniu odłożyć łyżkę orzechów. Orzechy miksujemy, aż będą stosunkowo gładkie i będzie wyraźnie widać tłuszcz. Masło ma być delikatnie płynne. Przekładamy do słoiczka i zakręcamy.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2016/05/Maslo-orzechowe.html