Wykonanie
Uwielbiam
masło orzechowe, mogłabym je wyjadać łyżkami. Tylko rozsądek mnie przed tym powstrzymuje (zazwyczaj). Te sklepowe niestety nie zawsze mają idealny skład. A to
cukier, a to tłuszcz utwardzony. Na szczęście zrobienie domowego
masła jest banalnie łatwe i nie potrzeba specjalnego sprzętu. Ja robię je zwykłym ręcznym blenderem o mocy 600 W. Jeden składnik i gotowe. No może jeszcze szczypta
soli.

Składniki:
orzechy arachidowe (u mnie 500 g w łupinkach, ok 350 g po obraniu)szczypta
soliWykonanie:
Orzechy obrać. Jeżeli nie były prażone, to podprażyć na suchej patelni. Przełożyć do misy blendera i miksować przez kilka minut. Co jakiś czas należy przerywać miksowanie, żeby nie przegrzać i nie spalić blendera. W międzyczasie dodać szczyptę
soli. Jeżeli chcemy
mieć masło z kawałkami
orzechów, to należy po chwilowym zmiksowaniu odłożyć łyżkę
orzechów.
Orzechy miksujemy, aż będą stosunkowo gładkie i będzie wyraźnie widać tłuszcz.
Masło ma być delikatnie płynne. Przekładamy do słoiczka i zakręcamy.