ßßß
Składniki:ok. 500 g orzechów arachidowych (ziemnych, fistaszków)1/4 łyżeczka soliopcjonalnie: 2 łyżki cukru pudruOrzechy obrać i uprażyć na suchej patelni, mieszać, aż nie zrobią się lekko brązowe i nie zaczną pachnieć. Po uprażeniu ostudzić - to bardzo ważne, bo orzechy będą rozdrabniane w malakserze lub blenderze, a ciepłe zniszczą i stępią ostrza nożyków.
Część orzechów odłożyć i bardzo drobno pokroić.Ostudzone orzechy posolić (ja dodaję cukru pudru, gdyż wolę słodsze masło orzechowe) i wrzucić do misy malaksera lub mielić blenderem - orzechy będą się stopniowo rozdrabniać aż do uzyskania konsystencji masła. Pod sam koniec dodać odłożone wcześniej pokrojone orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce.Smacznego :)Zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK