Wykonanie
Znacie kogoś, kto nie lubi
masła orzechowego? Ja chyba nie...Proste do zrobienia w domu, smakuje wspaniale i jest dużo lepsze i zdrowsze niż te sklepowe
masła.

Składniki:ok. 500 g
orzechów arachidowych (ziemnych,
fistaszków)1/4 łyżeczka
soliopcjonalnie: 2 łyżki
cukru pudruOrzechy obrać i uprażyć na suchej patelni, mieszać, aż nie zrobią się lekko brązowe i nie zaczną pachnieć. Po uprażeniu ostudzić - to bardzo ważne, bo
orzechy będą rozdrabniane w malakserze lub blenderze, a ciepłe zniszczą i stępią ostrza nożyków.

Część
orzechów odłożyć i bardzo drobno pokroić.Ostudzone
orzechy posolić (ja dodaję
cukru pudru, gdyż wolę słodsze
masło orzechowe) i wrzucić do misy malaksera lub mielić blenderem -
orzechy będą się stopniowo rozdrabniać aż do uzyskania konsystencji
masła. Pod sam koniec dodać odłożone wcześniej pokrojone
orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce.Smacznego :)Zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK