Wykonanie
Mój syn ma ostatnio fazę na to masełko, zjada je na śniadanie z
bułką popijając siarczyście
mlekiem lub
kakao :))Robiąc je w ten sposób mamy pewność ile wynosi zawartość "
cukru w cukrze" :)), proste i szybkie do zrobienia, polecam dla amatorów arachidów :)

około 400 gramów
orzechów arachidowych (najlepiej nieprażonych, niesolonych)
sól do smakuProponuję kupić orzeszki w łupinkach, mamy pewność, że są w stanie "nienaruszonym" :). Orzeszki wyłuskać z łupinek, podprażyć na patelni przez 6 minut, cały czas mieszając, ostudzić.
Orzechy partiami mielić w malakserze. Mielimy do czasu, kiedy zauważymy, że masa zrobiła się lepka, czyli wydzielił się
olej. Uważajmy, by przy tym nie "zajechać" sprzętu (róbmy przerwy). Masę dosolić wg własnego uznania, przełożyć do słoiczka.Podobno masełko można przetrzymywać około 3 tygodni w lodówce (ja robię małe porcje, tak na około tydzień).
