ßßß Cookit - przepis na Masło orzechowe

Masło orzechowe

nazwa

Wykonanie

Zobaczyłam na stronie Dorotus i zrobiłam. Super! Antosia właśnie zjadła śniadanie z domowej roboty masłem orzechowym. Bardzo jej smakowało – dla mnie to najwyższa rekomendacja 😉 Prostota wykonania mnie zadziwiła – efekt jeszcze bardziej
Na pewno będę eksperymentowała z dodatkami. Tym razem dodałam odrobinę cynamonu i duże opakowanie cukru waniliowego. Chcę spróbować masła z orzechów niesolonych.
Składniki :
podaję za Dorotus
2 szklanki podpieczonych solonych orzeszków ziemnych*
* jeśli używamy niesolonych orzeszków, wtedy trzeba dodać soli, do smaku
** orzeszki podpiekamy na suchej patelni lub na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając od czasu do czasu
Wykonanie :
Orzeszki umieścić w malakserze i miksować przez około 12 – 15 minut. Będą one zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż powstanie gładka, oleista, smarowna masa.
Gotowe masło przechowywać zamknięte w lodówce, do miesiąca. Od czasu do czasu może wymagać zamieszania, jeśli zacznie oddzielać się olej.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=908