Wykonanie
Zobaczyłam na stronie Dorotus i zrobiłam. Super! Antosia właśnie zjadła śniadanie z domowej roboty
masłem orzechowym. Bardzo jej smakowało – dla mnie to najwyższa rekomendacja 😉 Prostota wykonania mnie zadziwiła – efekt jeszcze bardziejNa pewno
będę eksperymentowała z dodatkami. Tym razem dodałam odrobinę
cynamonu i duże opakowanie
cukru waniliowego. Chcę spróbować
masła z
orzechów niesolonych.

Składniki :podaję za Dorotus2 szklanki podpieczonych
solonych orzeszków ziemnych** jeśli używamy niesolonych orzeszków, wtedy trzeba dodać
soli, do smaku** orzeszki podpiekamy na suchej patelni lub na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając od czasu do czasuWykonanie :Orzeszki umieścić w malakserze i miksować przez około 12 – 15 minut. Będą one zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż powstanie gładka, oleista, smarowna masa.Gotowe
masło przechowywać zamknięte w lodówce, do miesiąca. Od czasu do czasu może wymagać zamieszania, jeśli zacznie oddzielać się
olej.