Wykonanie
Masło orzechowe jest nie tylko dobrym dodatkiem do kanapek czy deserów, przekładania
wafli czy
ciastek, można z jego użyciem wyczarować pyszne
lody albo upiec
ciasteczka dodając je zamiast zwykłego
masła lub
margaryny. Przykładowy przepis TUTAJ . Dobra wiadomość dla łasuchów-
masło orzechowe można przyrządzić bez problemu w domu a do jego wykonania potrzebujemy tylko
orzechów! W zasadzie niczym nie różni się od sklepowego, pomijając zbędny dodatek
oleju w masłach niektórych firm. Domowy odpowiednik wychodzi dużo taniej, można go wzbogacić ulubionymi dodatkami, np.
kakao.
Składniki:
orzeszki ziemnesól, jeśli używamy orzeszków niesolonychdowolne dodatki
Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni do lekkiego zarumienienia. Po wystygnięciu umieszczamy je w malakserze lub blenderze. Po częściowym rozdrobnieniu możemy część odłożyć, by uzyskać
masło z kawałkami
orzechów. Jeżeli używamy orzeszków niesolonych, dodajemy szczyptę
soli. Po pewnym czasie- u mnie parę minut- uzyskamy jednolitą masę. Gdy osiągniemy odpowiednią konsystencję, możemy dodać odłożone orzeszki i przełożyć
masło do słoika. Gotowe. Prawda, że proste?