ßßß Cookit - przepis na Mortadela w cięśćie

Mortadela w cięśćie

nazwa

Wykonanie

Były czasy kiedy mortadela była wędliną bardzo użyteczną . Dawano ją na kanapki, smażono skwarki , dodawano do zup, zastępowała kotlet schabowy a moja mama smażyła ją w mundurkach . Inaczej mówiąc w cieście naleśnikowym . Szybka i łatwa przekąska .
Składniki
1/2 szklanki mleka( kefiru lub zsiadłego mleka)
1/2 szklanki wody
1 jajko
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
mortadela
Sposób wykonania
Mortadele pokroić na grube plastry ( ok. 1 cm)
Z reszty składników przygotować ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. plastry mortadeli zanurzam w cieście i smażę na gorącym tłuszczu po minucie z każdej strony . Gotowe jeszcze tylko kilka plasterków pomidora lub ogórka i jest śniadanko
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2012/07/mortadela-w-ciescie.html