Wykonanie
Były czasy kiedy
mortadela była
wędliną bardzo użyteczną . Dawano ją na kanapki, smażono skwarki , dodawano do zup, zastępowała kotlet
schabowy a moja mama smażyła ją w mundurkach . Inaczej mówiąc w cieście naleśnikowym . Szybka i łatwa przekąska .

Składniki1/2 szklanki
mleka(
kefiru lub
zsiadłego mleka)1/2 szklanki
wody1
jajko2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solimortadelaSposób wykonania
Mortadele pokroić na grube plastry ( ok. 1 cm)Z reszty składników przygotować ciasto o gęstości kwaśnej
śmietany. plastry
mortadeli zanurzam w cieście i smażę na gorącym tłuszczu po minucie z każdej strony . Gotowe jeszcze tylko kilka plasterków
pomidora lub
ogórka i jest śniadanko

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------