ßßß Cookit - przepis na Szpinakowe pancakesy

Szpinakowe pancakesy

nazwa

Wykonanie

3 duże garście szpinaku
3 łyżki nasion lnu lub chia (zmieszanych z 9 łyżkami wody i zostawionymi do nasiąknięcia)
150 g mąki ryżowej
250 ml wody
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy
Dodatkowo
300 g kurek
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego estragonu
1 łyżka oliwy
kiełki rzeżuchy (opcjonalnie)
świeżo zmielony pieprz
sól
Przepis na ok. 20 pancakesów
Bezglutenowy
Wegański
Pancakesy mają mocno wyczuwalny smak szpinaku, dlatego jego antyfanom, proponuję wersję z ricottą ;-)
Kurki
1. Kurki oczyść pędzelkiem do grzybów. Większe podziel na mniejsze kawałki. 2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. 3. Podsmaż przez 1 minutę ciągle mieszając. 4. Dodaj posiekany estragon i podsmażaj kolejną minutę. 5. Następnie dodaj kurki i smaż aż do całkowitego odparowania wody i lekkiego zbrązowienia grzybów (około 7-8 minut). 6. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pancakesy szpinakowe
1. Umieść umyty szpinak (użyj tylko liści, bez grubszych gałązek) razem z nasiąkniętymi nasionami lnu i wodą w blenderze. 2. Miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Przełóż do większej miski. 3. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sól i sodę. Do płynnych składników przesyp mąkę i miksuj jeszcze przez chwilę. Dodaj łyżeczkę oliwy i wymieszaj. 4. Nieprzywierającą patelnię rozgrzej na średnim ogniu. 5. Łyżką stołową wlewaj powoli partie ciasta i smaż ok. 2 minut na każdą stronę. Im wolniej pancakesy będą się smażyć, tym bardziej zachowają swój zielony kolor. 6. Podawaj od razu z przygotowanymi wcześniej kurkami i opcjonalnie kiełkami rzeżuchy.
Wegańskie ciasto z borówkami
Owsianka jeżynowo-borówkowa
Źródło:http://bezokruszka.pl/szpinakowe-pancakesy-z-kurkami