ßßß
Przepis na ok. 20 pancakesówBezglutenowyWegańskiPancakesy mają mocno wyczuwalny smak szpinaku, dlatego jego antyfanom, proponuję wersję z ricottą ;-)Kurki1. Kurki oczyść pędzelkiem do grzybów. Większe podziel na mniejsze kawałki. 2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. 3. Podsmaż przez 1 minutę ciągle mieszając. 4. Dodaj posiekany estragon i podsmażaj kolejną minutę. 5. Następnie dodaj kurki i smaż aż do całkowitego odparowania wody i lekkiego zbrązowienia grzybów (około 7-8 minut). 6. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Pancakesy szpinakowe1. Umieść umyty szpinak (użyj tylko liści, bez grubszych gałązek) razem z nasiąkniętymi nasionami lnu i wodą w blenderze. 2. Miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Przełóż do większej miski. 3. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sól i sodę. Do płynnych składników przesyp mąkę i miksuj jeszcze przez chwilę. Dodaj łyżeczkę oliwy i wymieszaj. 4. Nieprzywierającą patelnię rozgrzej na średnim ogniu. 5. Łyżką stołową wlewaj powoli partie ciasta i smaż ok. 2 minut na każdą stronę. Im wolniej pancakesy będą się smażyć, tym bardziej zachowają swój zielony kolor. 6. Podawaj od razu z przygotowanymi wcześniej kurkami i opcjonalnie kiełkami rzeżuchy.
Wegańskie ciasto z borówkamiOwsianka jeżynowo-borówkowa