Wykonanie
Beza6
białek250 g
cukru pudru1½ łyżeczki
mąki ziemniaczanej lub
skrobi kukurydzianej1 łyżeczka
octu jabłkowego lub
białego winnegoDodatkowo200 ml
kremówki 30%250 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudru7–8 kropli soku z
buraka lub czerwonego barwnika (opcjonalnie)
wiśnie lub
czereśnie koktajlowe

Przepis na ok. 8–10 porcjiBezglutenowyZawiera:
CukierJajaNabiałTo jest moja pierwsza Pavlova. Wiem, że ten tort lubi płatać
figle, dlatego jeśli masz własne doświadczenie lub uwagi, zapraszam do podzielenia się nimi w komentarzach.
Beza1. Piekarnik nagrzej do 150°C. 2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na nim okrąg średnicy ok. 25 cm np. od przyłożonej miski lub talerza. 3. Do dużej miski wlej
białka i ubij je mikserem na sztywną pianę. 4. Stopniowo dodawaj po łyżce
cukru pudru, nie przerywając miksowania. Po ostatniej porcji
cukru ubijaj jeszcze przez chwilę.
Białka powinny być sztywne i błyszczące. 5. Dodaj
ocet oraz
mąkę ziemniaczaną lub
skrobię i ubijaj na wolnych obrotach przez pół minuty. 6. Masę wyłóż na przygotowany papier i staraj się rozprowadzić ją wewnątrz narysowanego okręgu. Zrób to kilkoma sprawnymi i delikatnymi ruchami. 7. Wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 120°C. Susz
bezę przez 90 minut. Studź w uchylonym piekarniku.
Beza powinna być sucha i chrupiąca z zewnątrz, a delikatna i piankowa w środku.Krem1. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij z
cukrem pudrem. 2. Dodaj schłodzone
mascarpone oraz barwnik (jeśli używasz) i miksuj jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą i uzyskasz gęsty i puszysty krem.
Bezę ostrożnie i delikatnie przełóż na duży talerz lub paterę (pomóż sobie szerokim nożem, bo może się kruszyć). Wierzch
bezy posmaruj gotowym kremem i udekoruj
wiśniami,
czereśniami lub innymi, dowolnymi
owocami.

Skórka
bezy w trakcie pieczenia delikatnie zbrązowieje.




Inspiracja Donną Hay.Pizza ziemniaczana z
rozmarynem i
kozim seremFilet z piersi kurczaka w migdałowej panierce