ßßß Cookit - przepis na Beza

Beza

nazwa

Wykonanie

Beza
6 białek
250 g cukru pudru
1½ łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka octu jabłkowego lub białego winnego
Dodatkowo
200 ml kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
7–8 kropli soku z buraka lub czerwonego barwnika (opcjonalnie)
wiśnie lub czereśnie koktajlowe
Przepis na ok. 8–10 porcji
Bezglutenowy
Zawiera:
Cukier
Jaja
Nabiał
To jest moja pierwsza Pavlova. Wiem, że ten tort lubi płatać figle, dlatego jeśli masz własne doświadczenie lub uwagi, zapraszam do podzielenia się nimi w komentarzach.
Beza
1. Piekarnik nagrzej do 150°C. 2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na nim okrąg średnicy ok. 25 cm np. od przyłożonej miski lub talerza. 3. Do dużej miski wlej białka i ubij je mikserem na sztywną pianę. 4. Stopniowo dodawaj po łyżce cukru pudru, nie przerywając miksowania. Po ostatniej porcji cukru ubijaj jeszcze przez chwilę. Białka powinny być sztywne i błyszczące. 5. Dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną lub skrobię i ubijaj na wolnych obrotach przez pół minuty. 6. Masę wyłóż na przygotowany papier i staraj się rozprowadzić ją wewnątrz narysowanego okręgu. Zrób to kilkoma sprawnymi i delikatnymi ruchami. 7. Wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 120°C. Susz bezę przez 90 minut. Studź w uchylonym piekarniku. Beza powinna być sucha i chrupiąca z zewnątrz, a delikatna i piankowa w środku.
Krem
1. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem. 2. Dodaj schłodzone mascarpone oraz barwnik (jeśli używasz) i miksuj jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą i uzyskasz gęsty i puszysty krem.
Bezę ostrożnie i delikatnie przełóż na duży talerz lub paterę (pomóż sobie szerokim nożem, bo może się kruszyć). Wierzch bezy posmaruj gotowym kremem i udekoruj wiśniami, czereśniami lub innymi, dowolnymi owocami.
Skórka bezy w trakcie pieczenia delikatnie zbrązowieje.
Inspiracja Donną Hay.
Pizza ziemniaczana z rozmarynem i kozim serem
Filet z piersi kurczaka w migdałowej panierce
Źródło:http://bezokruszka.pl/pavlova-czyli-tort-bezowy