ßßß
Przepis na ok. 8–10 porcjiBezglutenowyZawiera:CukierJajaNabiałTo jest moja pierwsza Pavlova. Wiem, że ten tort lubi płatać figle, dlatego jeśli masz własne doświadczenie lub uwagi, zapraszam do podzielenia się nimi w komentarzach.Beza1. Piekarnik nagrzej do 150°C. 2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na nim okrąg średnicy ok. 25 cm np. od przyłożonej miski lub talerza. 3. Do dużej miski wlej białka i ubij je mikserem na sztywną pianę. 4. Stopniowo dodawaj po łyżce cukru pudru, nie przerywając miksowania. Po ostatniej porcji cukru ubijaj jeszcze przez chwilę. Białka powinny być sztywne i błyszczące. 5. Dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną lub skrobię i ubijaj na wolnych obrotach przez pół minuty. 6. Masę wyłóż na przygotowany papier i staraj się rozprowadzić ją wewnątrz narysowanego okręgu. Zrób to kilkoma sprawnymi i delikatnymi ruchami. 7. Wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 120°C. Susz bezę przez 90 minut. Studź w uchylonym piekarniku. Beza powinna być sucha i chrupiąca z zewnątrz, a delikatna i piankowa w środku.Krem1. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem. 2. Dodaj schłodzone mascarpone oraz barwnik (jeśli używasz) i miksuj jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą i uzyskasz gęsty i puszysty krem.Bezę ostrożnie i delikatnie przełóż na duży talerz lub paterę (pomóż sobie szerokim nożem, bo może się kruszyć). Wierzch bezy posmaruj gotowym kremem i udekoruj wiśniami, czereśniami lub innymi, dowolnymi owocami.
Skórka bezy w trakcie pieczenia delikatnie zbrązowieje.


Inspiracja Donną Hay.Pizza ziemniaczana z rozmarynem i kozim seremFilet z piersi kurczaka w migdałowej panierce