ßßß
Składniki :1,5 kg dobrej kiełbasy10-15 dag słoniny3 cebule5 czerwonych, dojrzałych pomidorów2 papryki czerwone, 2 zielone, 1 żółtą, 3 białepapryka słodka w proszkutrochę oleju lub smalcuZaczynamy od pokrojenia w kosteczkę słoninki, którą wytapiamy w dość sporym garnku, najlepiej o grubym dnie, na średnim ogniu.Gdy się wytopi, otrzymamy skwarki, które wyciągamy. Do wytopionej słoninki dodajemy trochę oleju lub smalcu i zeszklamy na nim cebulkę pokrojoną w pół talarki. Pod koniec smażenia przyprawiamy łyżką słodkiej papryki i mieszamy.Następnie wrzucamy do garnka umytą, z wykrojonym gniazdem nasiennym i z wykrojonymi białymi błonkami, całą naszą paprykę, pokrojoną w cienkie paseczki.Całość dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, po czym dorzucamy pokrojone w ćwiartki sparzone, obrane ze skórki, pomidorki. Całość dusimy jeszcze przez kolejne 5 minut, oczywiście co jakiś czas mieszając.Jak widzicie, w żadnym momencie nie dolewałam wody, jak to czasem jest podawane w niektórych przepisach – warzywa pięknie puszczają soki, które będą cudownie aromatyczne i będzie ich dość, aby całe leczo „pływało”.Na koniec jeszcze tylko dorzucamy kiełbasę ze skwarkami, z tym, że kiełbasę zawszę oddzielnie jeszcze podsmażam przed wrzuceniem do garnka na odrobinie oleju na osobnej patelni. Całość gotuję jeszcze około 10 minut i gotoweAromatyczne, smaczne, papryka nie rozgotowana.Smacznego.