ßßß Cookit - przepis na Słodko – kwaśne żeberka

Słodko – kwaśne żeberka

nazwa

Wykonanie

Marzycie o naprawdę dobrym, ciekawym w smaku obiadku, który w przygotowaniu nie wymaga ani dużo czasu, ani wysiłku…? Słodko – kwaśne żeberka będą zatem świetnym rozwiązaniem.
Po nałożeniu obiadu misa wyglądała niezwykle okazale. Obiad niezwykle syty o ciekawym smaku, polecam.
Potrzebujemy :
1 kg żeberek
1 kg kiszonej kapusty
2 marchwie (pod warunkiem, że nie ma jej zbyt wiele w kapuście)
1 puszka brzoskwiń
1 opakowanie przyprawy do żeberek Kamis
4 łyżki oleju
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
szczypta kminku (ja użyłam otartego)
sól i pieprz do smaku
odrobina tłuszczu do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1 . Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy wg. uznania.
2 . Cale opakowanie przyprawy do żeberek starannie rozrabiamy w oleju.
3 . Naszą marynatą dokładnie nacieramy żeberka z każdej strony (wykorzystaj całość) i wstaw do lodówki na godzinę.
4 . Kapustę, jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłucz, a następnie starannie odciśnij (moja nie była bardzo kwaśna, więc tylko ją odcisnęłam). Poszatkuj drobno.
5 . Na tarce o największych oczkach zetrzyj obraną marchew i dodaj do kapusty – wymieszaj.
6 . Brzoskwinie odcedź z zalewy i podziel/pokrój na szóstki (zbyt drobne kawałki rozpadną się podczas jedzenia).
7 . Naczynie wysmaruj tłuszczem i wyłóż na spód całą kapustę. Przypraw pieprzem, zielem angielskim, kminkiem i dosłownie ociupinką soli i wrzuć listki laurowe.
8 . Ułóż kawałki brzoskwiń.
9 . Na brzoskwinie połóż żeberka.
10 . Przykryj i piecz przez dwie godziny w piekarniku rozgrzanym do 180’C.
Są wyśmienite
Słodko – kwaśne, kruchutkie, a dodatek kapusty z brzoskwinkami – palce lizać! Podałam je na obiad z ziemniaczkami.
Źródło:http://bettycook.pl/2014/03/slodko-kwasne-zeberka