Wykonanie
Marzycie o naprawdę dobrym, ciekawym w smaku obiadku, który w przygotowaniu nie wymaga ani dużo czasu, ani wysiłku…? Słodko – kwaśne
żeberka będą zatem świetnym rozwiązaniem.Po nałożeniu obiadu misa wyglądała niezwykle okazale. Obiad niezwykle syty o ciekawym smaku, polecam.Potrzebujemy :1 kg
żeberek1 kg
kiszonej kapusty2 marchwie (pod warunkiem, że nie ma jej zbyt wiele w
kapuście)1 puszka
brzoskwiń1 opakowanie
przyprawy do
żeberek Kamis4 łyżki
oleju4 ziarenka
ziela angielskiego2
listki lauroweszczypta
kminku (ja użyłam otartego)
sól i
pieprz do smakuodrobina tłuszczu do wysmarowania naczynia żaroodpornego1 .
Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy wg. uznania.
2 . Cale opakowanie
przyprawy do
żeberek starannie rozrabiamy w
oleju.3 . Naszą marynatą dokładnie nacieramy
żeberka z każdej strony (wykorzystaj całość) i wstaw do lodówki na godzinę.
4 .
Kapustę, jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłucz, a następnie starannie odciśnij (moja nie była bardzo kwaśna, więc tylko ją odcisnęłam). Poszatkuj drobno.5 . Na tarce o największych oczkach zetrzyj obraną
marchew i dodaj do
kapusty – wymieszaj.
6 .
Brzoskwinie odcedź z zalewy i podziel/pokrój na szóstki (zbyt drobne kawałki rozpadną się podczas jedzenia).7 . Naczynie wysmaruj tłuszczem i wyłóż na spód całą
kapustę. Przypraw
pieprzem,
zielem angielskim,
kminkiem i dosłownie ociupinką
soli i wrzuć
listki laurowe.8 . Ułóż kawałki
brzoskwiń.9 . Na
brzoskwinie połóż
żeberka.10 . Przykryj i piecz przez dwie godziny w piekarniku rozgrzanym do 180’C.Są wyśmieniteSłodko – kwaśne, kruchutkie, a dodatek
kapusty z
brzoskwinkami – palce lizać! Podałam je na obiad z ziemniaczkami.