Wykonanie

Nie
powiem, ale trochę mi wstyd, że prezentuję wam tą
sałatkę właśnie teraz, kiedy święta Bożego Narodzenia zbliżają się dużymi krokami. Tak – to
sałatka pasująca nic jak nic do świąt Wielkiej Nocy – ale nic nie poradzę na to, że tak ją w domu lubimy, że robimy ją kilka – kilkanaście
razy w ciągu roku!Szybka, prosta i wyjątkowo smaczna – właśnie udało mi się załapać na jej końcówkę ze świeżutkim
chlebkiem razowym – jak dla mnie duże mniam 😀reklamaNa początek możecie ją przygotować z połowy podanych składników – jak polubcie, to następnym razem zrobicie więcej.Składniki :2 puszki
tuńczyka w kawałkach (w
oleju roślinnym lub zalewie)1 puszka
kukurydzy konserwowej5-6
jajek3-4
ogórki kiszone1
cebulka2-3 łyżki
majonezusól,
pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo,
kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Tuńczyka również odcedzamy z zalewy (tutaj możesz tego za dokładnie nie robić – dobrze jak
sałatka będzie trochę „wilgotniejsza”), ogóreczka i
cebulkę kroimy w kosteczkę. Jak
jajka ostygną, obieramy je i kroimy w kosteczkę lub tak jak ja, przeciskamy przez kratownicę.Do jednej dużej miski wsypujemy wszystkie przygotowane składniki i przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy
majonez i odstawiamy do lodówki by się „przegryzła”. Nie przesadźcie z ilością
majonezu, bo jak wszystko będzie w nim „pływało”, nie będzie za smaczna.Palce lizać!

