Wykonanie

Skąd nazwa? Zawsze taka była w zeszycie mamy. Pewności nie ma, domyślam się, że został tak ochrzczony na część mojego tatusia. W dodatku znajduje się na pierwszej stronie! Sąsiednia strona okraszona została dodatkowo pięknym rysunkiem, którego autorem jestem z pewnością ja lub moja siostra. Czas zaczynać, czas na
owocowy placek JacekSkładniki :1/3 kostki
margaryny12 dag
cukru kryształ12 dag
mąki pszennej3
jajka½ łyżeczki
proszku do pieczenia3
jabłka30 dag
śliwektrochę tłuszczu i
bułki tartej do wysmarowania formy

Mama zaznaczyła w swoim zeszycie uwagę – jeśli chcemy je upiec w dużej prostokątnej formie, należy pomnożyć składniki
razy dwa. Ja upiekłam w małej tortownicy z podanej ilości składników.reklama
Margarynę ucieramy z
cukrem i
jajkami.

Dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy.
Śliwki myjemy i wyciągamy pestki.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe ćwiartki.
Owoce wkładamy do ciasta i mieszamy.Blachę smarujemy
margaryną i podsypujemy
bułką tarta.Do formy przekładamy ciasto i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do około 210’C na około 35 minut.Ostudzone wyciągamy z formy i posypujemy
cukrem pudrem.

Efekt –
owocowy, lekko kwaskowy placek „Jacek”
