ßßß
1. Odlewamy połowę jogurtu i przyprawiamy ją ½ łyżki pieprzu ziołowego, 1/3 łyżeczki soli, łyżką suszonych pomidorów i (bardziej) czubatą łyżką tymianku. Całość dokładnie mieszamy łyżeczką.
2. Piersi myjemy, odcinamy i wyrzucamy włókna, osuszamy papierowym ręcznikiem. Pozostawiamy je w kawałku.
3. Wkładamy piersi do ciasnego, zamykanego pojemnika i zalewamy przyprawionym jogurtem. Wstawiamy do lodówki.
4. Następnego dnia, w zbliżającej się porze obiadowej, gotujemy ryż, a filety wraz z marynatą zamykamy w folii aluminiowej i wkładamy do piekarniku rozgrzanego do 160’C. Pieczemy około 25-30 minut.
5. W tym czasie, już mniej obficie, doprawiamy resztę jogurtu która nam została suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Tym jogurtowym sosem polejemy ryż.
6. Obiad gotowy – smacznego
reklama