Wykonanie

Naszło mnie na te babeczki z racji zbliżających się świąt. Wczoraj
czekoladowe z polewą, dzisiaj jasne, które z pewnością ładnie będą wyglądały w sobotnim koszyczku wielkanocnym.Po wczorajszych babeczkach również będzie słodko, ale bez przesady! Poszłam też po rozum do głowy i kupiłam papierowe wkładki do foremek, które jak się okazało, było nieziemsko tanie. Nie będzie tyle szorowania co ostatnio.ReklamaSkładniki :20 dag
mąki pszennej5 dag
mąki ziemniaczanejłyżeczka
proszku do pieczenia8 dag
masła lub
margaryny (ja użyłam
masła)8 dag
cukru pudru2
jajka1/3 szklanki
mlekapaczuszka jakiś
bakalii – ja użyłam mieszanki
ananas,
papaja i
marakuja
Mąkę pszenną przesiewamy z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia.
Jajka – oddzielamy
żółtka od
białek.
Masło (lub
margarynę) ucieramy razem z
cukrem pudrem, następnie
żółtkami i
mlekiem. Dodajemy wcześniej przygotowaną
mąkę, razem mieszamy, dodajemy kandyzowane
owoce. Ubijamy na sztywno pianę z
białek, dodajemy do reszty – delikatnie mieszamy.Nakładamy do foremek wyłożonych papierem (ewentualnie smarujemy
margaryną i obsypujemy
bułką tartą 😛 ). Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku (do 150’C) przez około 30-40 minut. Patyczkiem sprawdzamy w trakcie czy są już gotowe.

Jak ostygną wyciągamy z foremek. Ja dodatkowo wszystkie obrałam z papierków, by nikt przez przypadek nie zaczął ich konsumować 😉


Nie polewamy, niczym nie sypiemy – jemy!

