ßßß Cookit - przepis na Sałatka z mozzarellą

Sałatka z mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Klasyczna wersja tej sałatki pochodzi z Włoch i jest nazywana Caprese. Jest to połączenie sera Mozzarella z pomidorami – pokrojenie w plasterki i ułożenie na przemian ze sobą – przyprawione solą i pieprzem i udekorowane świeżymi liskami bazylii – wersja podstawowa, bo jak przy niemalże każdej potrawie występuje wiele urozmaiceń.
Ja dzisiaj również ją urozmaicę, a użyję do tego składników dostępnych w każdym warzywniaku – będzie pysznie
Potrzebujemy :
ser Mozzarella
sałatę lodową
ogórek szklarniowy
cebulę
pęczek rzodkiewek
dwa pomidory
oliwę z oliwek
pieprz, sól i mieszankę przypraw do sałatek (albo skomponuj ze swoich przypraw swój smak)
Specjalnie tutaj nie wyodrębniłam konkretnych przypraw, gdyż chcę was zarazić pewną przypadłością jaką nabyłam po którymś z kolei zagranicznym wyjeździe. Już po drugich wakacjach skończyłam z przywożeniem niepotrzebnych szpargałów – mówię tutaj o pamiątkach typu wazonik, kuferek, figurka itp.
Reklama
Pewnie często macie również dylemat co przywieść z takich wakacji bliskim – poza alkoholem, który zawsze jest mile widziany 😉 Zacznijcie kolekcjonować przyprawy!!! Nie tylko się przydadzą, ale również bliscy będą mile zaciekawieni nową „zdobyczą”. I tak właśnie z Rodos przywiozłam sobie mieszankę przypraw do sałatek, która teraz sprawia, że podczas jej jedzenia czuję się jakbym znowu tam była…
Widoczne składniki podzieliłam na pół, ponieważ świeża najlepiej smakuje. Pół jednego dnia, drugie na następny, albo jeszcze następny jeżeli warzywa nie zwiędną
1. Szatkujemy bądź też rwiemy sałatę na średnie – nie za małe ani nie za duże kawałki odkrawając i wyrzucając głąba.
2. Pomidory myjemy, wykrawamy zielone i kroimy na 8-emki bądź też drobniej i na pół.
3. Obieramy ogórka ze skóry, przekrawamy na 4 i szatkujemy – nie za cienko.
4. Rzodkiewkę myjemy i ćwiartujemy na 6-stki.
5. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i szatkujemy na cienkie talarki.
6. Ser kroimy w kostkę.
Wszystkie pokrojone produkty wrzucamy do jednej miski – przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy (ja dość obficie) przyprawą do sałatek. Na koniec 2-3 łyżki oliwy z oliwek i sałatka gotowa.
Zawsze pamiętaj, że dobre danie nie wyjdzie ze złych składników – sałatka prościusieńka – w zasadzie żadna filozofia poza dobraniem odpowiedniej kompozycji warzyw i przypraw – ale możesz ją za przeproszeniem spaprać jeżeli choć jedno z warzyw będzie zwiędłe, sparciałe czy niedojrzałe.
Pomysł na zaserwowanie – np. z ciekawym pieczywem – polecam paluchy serowe
Źródło:http://bettycook.pl/2013/03/salatka-z-mozzarella