Wykonanie
Klasyczna wersja tej sałatki pochodzi z Włoch i jest nazywana Caprese. Jest to połączenie
sera Mozzarella z
pomidorami – pokrojenie w plasterki i ułożenie na przemian ze sobą – przyprawione
solą i
pieprzem i udekorowane świeżymi liskami
bazylii – wersja podstawowa, bo jak przy niemalże każdej potrawie występuje wiele urozmaiceń.Ja dzisiaj również ją urozmaicę, a użyję do tego składników dostępnych w każdym warzywniaku – będzie pyszniePotrzebujemy :
ser Mozzarellasałatę lodowąogórek szklarniowy
cebulępęczek
rzodkiewekdwa
pomidoryoliwę z oliwekpieprz,
sól i
mieszankę przypraw do sałatek (albo skomponuj ze swoich przypraw swój smak)Specjalnie tutaj nie wyodrębniłam konkretnych przypraw, gdyż chcę was zarazić pewną przypadłością jaką nabyłam po którymś z kolei zagranicznym wyjeździe. Już po drugich wakacjach skończyłam z przywożeniem niepotrzebnych szpargałów – mówię tutaj o pamiątkach typu wazonik, kuferek, figurka itp.ReklamaPewnie często macie również dylemat co przywieść z takich wakacji bliskim – poza
alkoholem, który zawsze jest mile widziany 😉 Zacznijcie kolekcjonować
przyprawy!!! Nie tylko się przydadzą, ale również bliscy będą mile zaciekawieni nową „zdobyczą”. I tak właśnie z Rodos przywiozłam sobie
mieszankę przypraw do sałatek, która teraz sprawia, że podczas jej jedzenia czuję się jakbym znowu tam była…
Widoczne składniki podzieliłam na pół, ponieważ świeża najlepiej smakuje. Pół jednego dnia, drugie na następny, albo jeszcze następny jeżeli warzywa nie zwiędną1. Szatkujemy bądź też rwiemy
sałatę na średnie – nie za małe ani nie za duże kawałki odkrawając i wyrzucając głąba.
2.
Pomidory myjemy, wykrawamy zielone i kroimy na 8-emki bądź też drobniej i na pół.
3. Obieramy
ogórka ze skóry, przekrawamy na 4 i szatkujemy – nie za cienko.
4.
Rzodkiewkę myjemy i ćwiartujemy na 6-stki.
5.
Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i szatkujemy na cienkie talarki.
6.
Ser kroimy w kostkę.
Wszystkie pokrojone produkty wrzucamy do jednej miski – przyprawiamy
solą i
pieprzem i posypujemy (ja dość obficie)
przyprawą do sałatek. Na koniec 2-3 łyżki
oliwy z oliwek i
sałatka gotowa.
Zawsze pamiętaj, że dobre danie nie wyjdzie ze złych składników –
sałatka prościusieńka – w zasadzie żadna filozofia poza dobraniem odpowiedniej kompozycji warzyw i przypraw – ale możesz ją za przeproszeniem spaprać jeżeli choć jedno z warzyw będzie zwiędłe, sparciałe czy niedojrzałe.Pomysł na zaserwowanie – np. z ciekawym
pieczywem – polecam paluchy
serowe