Wykonanie
Kanapki. Jestem pod wrażeniem fenomenu tego wynalazku. Są pyszne zarówno w prostej formie, jak i z wieloma, dokładnie dobranymi składnikami. Warunek: składniki muszą być dobrej jakości.Kanapkę można jeść nie patrząc na nią co chwila, tak jak to ma miejsce, gdy jemy danie z talerza. Bo odruchowo każdy potrafi włożyć ją do ust, bo raz "złożona" nie wymaga co chwilę sprawdzania co w niej jest. Można ją ze sobą wszędzie zabrać, można ją zjeść także prawie w każdym miejscu.Dziś proponuję Wam kanapki z ostrą
rukolą, na której położony jest cienki plasterek
wędzonego sera, ugotowane na twardo
jajko,
wędzona makrela, słodko-pikantny dressing
musztardowy i posiekany
szczypior. Podstawą kanapki jest
chleb ciabatta. Poezja smaku.

Składniki:kromki świeżego
chleba ciabattacienkie plasterki
wędzonego serarukolajajko ugotowane na twardo
wędzona makrelaświeży, posiekany
szczypiormasłosólpieprz kolorowy2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
musztardy (słodkiej, typu sarepska)szczypta suszonego
czosnkuPrzygotowanie:
Majonez wymieszać z
musztardą i
czosnkiem.Kromki
chleba posmarować odrobiną
masła, nałożyć plasterek
sera, na nim kłaść listki
rukoli.
Makrelę porwać na drobne kawałki.
Jajko pokroić w plastry. Ułożyć na
rukoli, polać
sosem musztardowym i posypać
szczypiorkiem. Doprawić
solą i świeżo mielonym
pieprzem kolorowym.Smacznego :)