ßßß Cookit - przepis na Kanapki. Z rukolą, wędzoną makrelą i dressingiem musztardowym.

Kanapki. Z rukolą, wędzoną makrelą i dressingiem musztardowym.

nazwa

Wykonanie

Kanapki. Jestem pod wrażeniem fenomenu tego wynalazku. Są pyszne zarówno w prostej formie, jak i z wieloma, dokładnie dobranymi składnikami. Warunek: składniki muszą być dobrej jakości.
Kanapkę można jeść nie patrząc na nią co chwila, tak jak to ma miejsce, gdy jemy danie z talerza. Bo odruchowo każdy potrafi włożyć ją do ust, bo raz "złożona" nie wymaga co chwilę sprawdzania co w niej jest. Można ją ze sobą wszędzie zabrać, można ją zjeść także prawie w każdym miejscu.
Dziś proponuję Wam kanapki z ostrą rukolą, na której położony jest cienki plasterek wędzonego sera, ugotowane na twardo jajko, wędzona makrela, słodko-pikantny dressing musztardowy i posiekany szczypior. Podstawą kanapki jest chleb ciabatta. Poezja smaku.
Składniki:
kromki świeżego chleba ciabatta
cienkie plasterki wędzonego sera
rukola
jajko ugotowane na twardo
wędzona makrela
świeży, posiekany szczypior
masło
sól
pieprz kolorowy
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy (słodkiej, typu sarepska)
szczypta suszonego czosnku
Przygotowanie:
Majonez wymieszać z musztardą i czosnkiem.
Kromki chleba posmarować odrobiną masła, nałożyć plasterek sera, na nim kłaść listki rukoli.
Makrelę porwać na drobne kawałki. Jajko pokroić w plastry. Ułożyć na rukoli, polać sosem musztardowym i posypać szczypiorkiem. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/10/kanapki-z-rukola-wedzona-makrela-i.html