ßßß
Składniki:1 główka młodej kapusty1 pęczek szczypiorku½ pęczka koperku½ pęczka pietruszki1 puszka pomidorów pokrojonych i obranych¼ kostki masła1 szklanka wody1 duża cebulaprzyprawy do smaku: sól, pieprzkostka rosołowaWykonanie:Kapustę myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Poszatkowaną kapustę wkładamy do miski i zalewamy ją wrzątkiem, po około 5 minutach odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozpuszczamy masło, szklimy cebulę i dodajemy sparzoną kapustę, zalewamy to wszystko małą ilością wody, tak aby kapusta się nie spaliła. Wszystko razem dusimy doprawiając solą, pieprzem i kostką rosołową. Gdy kapusta będzie już na wpół miękka dodajemy posiekany szczypiorek, koperek i pietruszkę oraz pomidory z puszki. Przykrywamy pokrywką i prużymy na małym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka.
Jest doskonałym dodatkiem do różnego typu dań mięsnych. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami z koperkiem.
Danie bierze udział w akcji: