Wykonanie

Składniki:1
filet z kurczaka250 g
pieczarek2
cebule150 g
sera żółtego4 łyżki
keczupu1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
olejuprzyprawy:
pieprz,
sól,
bazylia,
oregano,
zioła prowansalskieWykonanie:
Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy
mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie
przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie
mięso z obu stron i odkładamy na chwilę do lodówki.
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odgotowujemy ok. 10 minut. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżce
oleju, dodajemy ugotowane
pieczarki i smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia.
Keczup łączymy z
przecierem pomidorowym.
Mięso wyjmujemy z lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy kawałki rozbitego
mięsa. Na samym początku smarujemy je sosem z
keczupu i
przecieru pomidorowego, układamy na tym podsmażone
pieczarki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut.


Po tym czasie wyjmujemy
mięso i obsypujemy je obficie
żółtym, starym
serem. Zapiekamy je jeszcze ok. 5 minut, do momentu aż
ser się rozpuści. Możemy podawać z frytkami.
