Składniki: na sałatkę:1 opakowanie sera feta1 główka kapusty lodowej1 średniej wielkości ogórek1 czerwona cebula2 pomidory1 słoiczek oliwek na sos winegret:1/2 cebuli drobno pokrojonej1 łyżeczka musztardy1 łyżka octu winnego6 łyżek oliwy z oliwek1 szczypta soli1 łyżka świeżych ziółWykonanie:W pierwszej kolejności rwiemy na drobne kawałki sałatę lodową. Obieramy całego ogórka i przekrajmy go wzdłuż. Teraz każdą część kroimy na plasterki, które powinny mieć kształt półkola. Pomidory myjemy i kroimy na 8 trójkątnych kawałków, które dzielimy jeszcze na pół. Obraną cebulę również dzielimy na połowę i kroimy w tzw. półksiężyce. Oliwki przekrajmy w połowie i wszystko układamy warstwami. Na końcu układamy ser feta pokrojony w kostkę.Przygotowujemy sos winegret. Cebulę posypujemy solą i odstawiamy na chwilę i zalewamy octem winnym, dodajemy musztardę i ubijamy całość widelcem. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek i całość ubijamy tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Polewamy sosem sałatkę i możemy ją już podawać.