ßßß Cookit - przepis na Mohito – najlepszy przepis ;)

Mohito – najlepszy przepis ;)

nazwa

Wykonanie

Mohito – najlepszy przepis ;)
Opublikowano 14 listopada 2012, autor: M.
Każdy potrzebuje w pewnym momencie napić się czegoś, co zaspokoi zarówno pragnienie, jak i walory smakowe oraz wizualne. Nie warto zadowalać się byle czym, bo chodzi przecież o to, by nasze oko i podniebienie zaznało rozkoszy, dlatego też mówimy stanowcze NIE wszystkim tandetnym podróbkom tego najlepszego drinka na świecie!
Czas przygotowania: 5-10 min
Składniki:
duża ilość kruszonego lodu (nie oszukujmy się, to jest podstawowy składnik tego drinka, a nie, tak jak każdy myśli- alkohol
)
limonka
2 łyżeczki trzcinowego cukru (czubate)
kilka listków świeżej mięty
40ml białego rumu (jakikolwiek, rum marki Tesco za 25 zł nadaje się idealnie)
woda gazowana do uzupełnienia
+ wysoka szklanka
Przygotowanie:
Limonkę kroimy na pół i wykrawamy z niej białą żyłkę ze środka. Jest gorzka, a więc niepotrzebna. Potem odcinamy ćwiartkę limonki i odkładamy ją na bok (będzie do ozdoby). Resztę tniemy w niewielkie ćwiartki, nie za cienko! Wrzucamy to do wysokiej szklanki, dosypujemy cukier i ugniatamy wszystko razem. Staramy się nie robić tego za mocno, tak, żeby uwolnić sok z limonki, a nie rozerwać jej skórki. Liście mięty kładziemy na dłoni i „klaszczemy” w nią dwukrotnie, żeby wydobyć olejki eteryczne.
Wrzucamy miętę do szklanki, zasypujemy do pełna kruszonym lodem (bardzo fajnym patentem jest zamrożenie butelki z wodą, a potem uderzanie jej młotkiem. Lód się skruszy i nie roztopi, tak jak w przypadku kruszenia w ściereczce).
Wlewamy 40 ml rumu i długą łyżką, lub widelcem mieszamy tak, by limonki i mięta się podniosły i zawisły w lodzie. Dopełniamy lodem i uzupełniamy szklankę wodą gazowaną. Podajemy z dwoma grubszymi rurkami. Na zdrowie!
Informacje o M.
Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2012/11/14/mohito-najlepszy-przepis