Wykonanie
Wielkanoc za pasem więc najwyższy czas i
pora na Wielkanocne inspiracje. Może zaczynam troszkę nietypowo, ale na pierwszy ogień idzie propozycja na świąteczny obiad. Przepis w 100% sprawdzony i jestem pewna, że świetnie wkomponuje się w świąteczne menu. Przygotowanie dania wymaga co prawda dwudniowej obróbki, ale nie pochłania zbyt dużo czasu oraz uwagi, więc w ferworze walki ze świątecznym pieczeniem ciast, malowaniem pisanek i sprzątaniem, przepis sprawdzi się idealnie.Składniki, których potrzebujesz:
Mięso 1 kg (w moim przypadku
łopatka wieprzowa, ale świetnie nada się również np.
udziec z
indyka)
Musztarda ostra i łagodna
Miód 1łyżka
Rozmaryn,
sól,
pieprz,
papryka ostraCzosnek 3-4 ząbki
CebulaOdrobina
wody
Sposób przygotowania:Jak już
pisałam, przepis ten wymaga dwudniowej obróbki. Jednego dnia oczyszczamy
mięso, nacinamy, marynujemy i odstawiamy na 24h. Następnego dnia wystarczy tylko włożyć
mięso do piekarnika nagrzanego do 180º i piec pod przykryciem ok 1,5-2 godzin. Aby przygotować marynatę do
mięsa należy zmieszać po 3 łyżki
musztardy ostrej i łagodnej, łyżkę
miodu,
sól,
pieprz i
ostrą paprykę. Do marynaty możemy dodać również odrobinę
wody. Następnie obieramy
czosnek i siekamy na niewielkie kawałki. Nacięcia w
mięsie nadziewamy posiekanym
czosnkiem, tak jak na zdjęciu poniżej.

Następnie
mięso zalewamy dokładnie marynatą, posypujemy
rozmarynem, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Przed
pieczeniem mięso obkładamy krążkami
cebuli i do piekarnika.

Po ok. 1,5-2 godzinach
łopatka pieczona w musztardzie powinna być gotowa. Śmiało możemy podawać z wiosenną
sałatką i delektować się rozpływającym się w ustach mięskiem. Jeśli Wasze świąteczne menu nie zostało jeszcze zamknięte serdecznie polecam ten przepis, z pewnością nie pożałujecie.

A Wy co planujecie w tym roku przygotować na świąteczny obiad?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...