ßßß Cookit - przepis na Łopatka pieczona w musztardzie na Wielkanocny obiad

Łopatka pieczona w musztardzie na Wielkanocny obiad

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc za pasem więc najwyższy czas i pora na Wielkanocne inspiracje. Może zaczynam troszkę nietypowo, ale na pierwszy ogień idzie propozycja na świąteczny obiad. Przepis w 100% sprawdzony i jestem pewna, że świetnie wkomponuje się w świąteczne menu. Przygotowanie dania wymaga co prawda dwudniowej obróbki, ale nie pochłania zbyt dużo czasu oraz uwagi, więc w ferworze walki ze świątecznym pieczeniem ciast, malowaniem pisanek i sprzątaniem, przepis sprawdzi się idealnie.
Składniki, których potrzebujesz:
Mięso 1 kg (w moim przypadku łopatka wieprzowa, ale świetnie nada się również np. udziec z indyka)
Musztarda ostra i łagodna
Miód 1łyżka
Rozmaryn, sól, pieprz, papryka ostra
Czosnek 3-4 ząbki
Cebula
Odrobina wody
Sposób przygotowania:
Jak już pisałam, przepis ten wymaga dwudniowej obróbki. Jednego dnia oczyszczamy mięso, nacinamy, marynujemy i odstawiamy na 24h. Następnego dnia wystarczy tylko włożyć mięso do piekarnika nagrzanego do 180º i piec pod przykryciem ok 1,5-2 godzin. Aby przygotować marynatę do mięsa należy zmieszać po 3 łyżki musztardy ostrej i łagodnej, łyżkę miodu, sól, pieprz i ostrą paprykę. Do marynaty możemy dodać również odrobinę wody. Następnie obieramy czosnek i siekamy na niewielkie kawałki. Nacięcia w mięsie nadziewamy posiekanym czosnkiem, tak jak na zdjęciu poniżej.
Następnie mięso zalewamy dokładnie marynatą, posypujemy rozmarynem, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Przed pieczeniem mięso obkładamy krążkami cebuli i do piekarnika.
Po ok. 1,5-2 godzinach łopatka pieczona w musztardzie powinna być gotowa. Śmiało możemy podawać z wiosenną sałatką i delektować się rozpływającym się w ustach mięskiem. Jeśli Wasze świąteczne menu nie zostało jeszcze zamknięte serdecznie polecam ten przepis, z pewnością nie pożałujecie.
A Wy co planujecie w tym roku przygotować na świąteczny obiad?
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/lopatka-pieczona-w-musztardzie-na-wielkanocny-obiad