Wykonanie
Na początku naszej kulinarnej
drogi często przekopywaliśmy internetowe czeluści w poszukiwaniu przepisów, zwłaszcza obiadowych inspiracji. Raz udało się znaleźć coś smacznego i prostego innym razem przepis zupełnie nam nie leżał. Pewnego dnia trafiliśmy na danie idealne, szybkie w wykonaniu a przy tym fantastyczne w smaku, był to
kurczak duszony w
soku jabłkowym. Przez dłuższy czas przepis był naszym kołem ratunkowym. W przypadku braku inwencji twórczych oraz chęci na długie krzątanie się w kuchni stawialiśmy na
kurczaka w soku. Pomimo naszego uwielbienia przepis, nawet nie wiem jak i kiedy, został odstawiony na dalszy tor i zupełnie o nim zapomnieliśmy. Kombinując czym by tu urozmaicić obiad z
kurczakiem, olśniło mnie.
Kurczak w jabłkach to jest to! Ze względu na fakt, że kupny
sok jabłkowy to masa
cukru i dodatkowych kalorii, a sokowirówki się jeszcze nie dorobiliśmy, postanowiłam zmienić odrobinę przepis i dodać całe
jabłka zamiast soku.

Składniki, których potrzebujesz:0,5kg
piersi z kurczaka2-3
jabłka2
cebuleTymianekOstra i
słodka paprykaNatka pietruszkiOcet balsamicznyPołowa
cytrynySposób przygotowania:
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na cienkie kotleciki. Każdy przyprawiamy ostrą,
słodką papryką i odstawiamy na chwilę. W
między czasie obieramy
jabłka i kroimy w kostkę, a następnie dusimy na patelni z ok 1 szklanką
wody. Gdy
jabłka zmiękną dorzucamy
cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany
tymianek. Całość skrapiamy
sokiem z cytryny i dusimy. Czas zająć się przyprawionym
kurczakiem. Jedyne czego potrzebuje nasze
mięsko to szybkiego obsmażenia z obu stron na odrobinie
oliwy, dzięki temu otrzymamy soczyste w środku kotleciki. Obsmażone
mięso dodajemy do duszonych
jabłek z
cebulą i
tymiankiem, skrapiamy
octem winnym i dusimy ok 20 minut.
Tymianek spokojnie można zamienić na
natkę pietruszki.
Kurczaka w jabłkach proponuję podać z
kaszą jaglaną lub kus kus posypaną świeżą
natką pietruszki.

Przygotowanie dania ze
świeżych jabłek zajmuję chwilkę dłużej niż wykorzystanie gotowego
soku jabłkowego, ale zachęcam do poświęcenia tych 20 minut i delektowania się dużo zdrowszym obiadem.
Jabłka poza przetworzoną formą powinny znaleźć się w naszej diecie także w formie owocowej przekąski zjadanej najlepiej wraz ze skórką. To właśnie skórka
jabłka ma najwięcej pektyn, które oczyszczają organizm z substancji trujących. Pektyny ułatwiają nam oczyszczanie organizmu z resztek pokarmu, regulują
florę bakteryjną jelit, zmniejszają wchłanianie cholesterolu a dzięki temu zmniejszamy ryzyko wielu chorób naczyń krwionośnych.
Jabłka to również bogate źródło witaminy C, a pomimo kwaskowatego smaku działają one odkwaszająco na nasz organizm ze względu na dużą zawartość zasadowych
soli mineralnych. Co więcej
jabłka dostarczają nam potasu i żelaza zatem osoby mające problemy z anemią powinny jeść
jabłka w nieprzetworzonej formie.

Zatem włączmy do naszej codziennej porcji
owoców i warzyw również
jabłka i dbajmy o nasz zdrowy styl życia!Miłej niedzieliSmakUlaPodziel się...