ßßß
Składniki (na 4 porcje)1 szklanka ziaren sorgo namoczona na noc w wodzie z 1 łyżeczką soku z cytryny2 szklanki ugotowanej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy)2 duże marchewkigarść rukoli1 łyżka oleju kokosowego3 ząbki czosnku2 cm kawałek imbiru1 czubata łyżeczka mielonych ziaren kozieradki0,5 szklanki mleka kokosowegosól, pieprz cayenne
PrzygotowanieSorgo opłukać, zalać wodą 3:1 i ugotować do pożądanej miękkości. Czosnek obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać tłuszcz kokosowy i wsypać czosnek. Chwilkę podsmażać, mieszając i dodać marchewkę. Podlać odrobiną wody i dodać starty imbir i kozieradkę. Dusić pod przykryciem, aż marchewka zmięknie, w razie potrzeby podlewając wodą. Wówczas dodać sorgo i fasolę, przyprawić solą i pieprzem oraz wlać mleko kokosowe. Zagotować, dodać posiekaną rukolę i wymieszać. Potrawa powinna być dość sucha i odparowana, ale więcej sosu też smakuje ciekawie. Zdjąć z ognia i podawać. To danie dobrze smakuje także na zimno, np. zabrane do pracy. Smacznego!