ßßß Cookit - przepis na Kiszone pomidory

Kiszone pomidory

nazwa

Wykonanie

Kisiliśmy już grzyby, robiliśmy krótkie kiszonk i, a zapomniałam o pomidorach. Pomidorki kiszę od kilku lat i uważam to za doskonały sposób na ich przechowanie. Nie zapominajmy o cennych właściwościach kiszonek. Wspomagają odporność, poprawiają trawienie, pomagają przywrócić równowagę i zregenerować florę jelitową po antybiotykoterapii. Poza tym, są pyszne.
Składniki (na 3 duże słoje – o łącznej pojemności około 4 l)
2 kg podłużnych pomidorów, najlepiej drobnych, ale duże też będą dobre do większego słoja
1 czerwona cebula
po 1 ząbku czosnku na każdy mały słoik, po 2 ząbki na duży słój
baldachy kopru (po wiązce na każdy słój)
po 2 kawałki chrzanu (około 10 cm) na każdy słój
ziele angielskie, gorczyca biała, ziarna czarnego pieprzu
4 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej (razem nie więcej niż 40 g) na każdy litr solanki
liście chrzanu, liście selera
Przygotowanie
Pomidory umyć. W każdym słoju ułożyć dość szczelnie pomidorki, włożyć po 1 ząbku czosnku, kilku plastrach czerwonej cebuli, po łyżeczce: gorczycy i ziela angielskiego, kilku ziarnach czarnego pieprzu. Dołożyć po 2 kawałki chrzanu i wiązkę kopru, po liściu chrzanu i selera. Przygotować solankę. W gorącej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól i lekko przestudzić. Dość gorącą solanką zalać pomidory w słojach. Pozostawić je otwarte na 3 dni w ciepłym miejscu. Po 3 dniach słoje zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Pomidory są gotowe po około 2 tygodniach, ale najlepsze w środku zimy: do zupy, jako dodatek do past i sałatek oraz zmiksowane na mus i rozcieńczone solanką.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/09/kiszone-pomidory.html