ßßß
Składniki (na około 22 ciasteczka)1 szklanka nasion konopi siewnej1,5 szklanki wiórków kokosowych2 dojrzałe banany¼ szklanki mielonego odtłuszczonego lnu¼ szklanki cukru kokosowego lub innego nierafinowanego1/3 szklanki mleka kokosowego5 łyżek rozpuszczonego tłuszczu kokosowego2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym2 szczypty soli
PrzygotowanieKonopie sparzyć wrzątkiem na sicie i lekko osuszyć. Rozgrzać suchą patelnię, wsypać konopie i na małym ogniu prażyć, mieszając od czasu do czasu, aby ziarenka się nie przypaliły. Gdy zaczną wydzielać przyjemny, orzechowy zapach, wyłączyć ogień i wystudzić. Szklankę wiórków i konopie zmielić w młynku i wsypać do większej miski. Dodać resztę wiórków, proszek do pieczenia, len, kakao, cukier i sól. Dobrze wymieszać. W drugim naczyniu zmiksować banany z olejem kokosowym i kokosowym mlekiem. Dodać do suchych składników i dobrze wyrobić, aby masa się prawidłowo połączyła i była elastyczna. Formować w dłoniach kulki, lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 18 minut w temperaturze 180 ˚C.