Wykonanie
Ziarna konopi zawierają bardzo dużo
białka (do 30 %) i sporo tłuszczu, a zawarte w nich
białko posiada bardzo cenny skład aminokwasowy, jeden z najlepszych w świecie roślinnym. Dodatkowo konopie zawierają wiele cennych minerałów, jak żelazo, cynk, magnez czy wapń. Stanowią dobre źródło energii i są bardzo smaczne.Niedługo postaram się zaserwować je prawie na surowo, jednak dziś opcja bardziej trwała. Ich zapach po uprażeniu jest wyraźnie
orzechowy. Jedynym mankamentem jest dla mnie w konopiach ich twarda łuska, dlatego najlepiej najpierw ziarno sparzyć, a następnie uprażyć i bardzo gładko zmielić na
mąkę. Jeśli tego nie zrobimy dokładnie, to po prostu będziemy
mieć mocno chrupiące w zębach
ciasteczka, jednak dobrego smaku im nie ubędzie.
Ciastka są zaskakująco miękkie i długo świeże. Ze względu wilgotny miękisz, jeśli chcemy się nimi raczyć przez kilka dni, najlepiej przechowywać zapas w lodówce albo na wolnym powietrzu, a nie w szczelnej puszce.

Składniki (na około 22
ciasteczka)1 szklanka nasion konopi siewnej1,5 szklanki
wiórków kokosowych2 dojrzałe
banany¼ szklanki mielonego odtłuszczonego lnu¼ szklanki
cukru kokosowego lub innego nierafinowanego1/3 szklanki
mleka kokosowego5 łyżek rozpuszczonego tłuszczu
kokosowego2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia na kamieniu winnym2 szczypty
soli

PrzygotowanieKonopie sparzyć wrzątkiem na sicie i lekko osuszyć. Rozgrzać suchą patelnię, wsypać konopie i na małym ogniu prażyć, mieszając od czasu do czasu, aby ziarenka się nie przypaliły. Gdy zaczną wydzielać przyjemny,
orzechowy zapach, wyłączyć ogień i wystudzić. Szklankę wiórków i konopie zmielić w młynku i wsypać do większej miski. Dodać resztę wiórków,
proszek do pieczenia, len,
kakao,
cukier i
sól. Dobrze wymieszać. W drugim naczyniu zmiksować
banany z
olejem kokosowym i
kokosowym mlekiem. Dodać do suchych składników i dobrze wyrobić, aby masa się prawidłowo połączyła i była elastyczna. Formować w dłoniach kulki, lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 18 minut w temperaturze 180 ˚C.