ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka konopne z kokosem i kakao

Ciasteczka konopne z kokosem i kakao

nazwa

Wykonanie

Ziarna konopi zawierają bardzo dużo białka (do 30 %) i sporo tłuszczu, a zawarte w nich białko posiada bardzo cenny skład aminokwasowy, jeden z najlepszych w świecie roślinnym. Dodatkowo konopie zawierają wiele cennych minerałów, jak żelazo, cynk, magnez czy wapń. Stanowią dobre źródło energii i są bardzo smaczne.
Niedługo postaram się zaserwować je prawie na surowo, jednak dziś opcja bardziej trwała. Ich zapach po uprażeniu jest wyraźnie orzechowy. Jedynym mankamentem jest dla mnie w konopiach ich twarda łuska, dlatego najlepiej najpierw ziarno sparzyć, a następnie uprażyć i bardzo gładko zmielić na mąkę. Jeśli tego nie zrobimy dokładnie, to po prostu będziemy mieć mocno chrupiące w zębach ciasteczka, jednak dobrego smaku im nie ubędzie.
Ciastka są zaskakująco miękkie i długo świeże. Ze względu wilgotny miękisz, jeśli chcemy się nimi raczyć przez kilka dni, najlepiej przechowywać zapas w lodówce albo na wolnym powietrzu, a nie w szczelnej puszce.
Składniki (na około 22 ciasteczka)
1 szklanka nasion konopi siewnej
1,5 szklanki wiórków kokosowych
2 dojrzałe banany
¼ szklanki mielonego odtłuszczonego lnu
¼ szklanki cukru kokosowego lub innego nierafinowanego
1/3 szklanki mleka kokosowego
5 łyżek rozpuszczonego tłuszczu kokosowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
2 szczypty soli
Przygotowanie
Konopie sparzyć wrzątkiem na sicie i lekko osuszyć. Rozgrzać suchą patelnię, wsypać konopie i na małym ogniu prażyć, mieszając od czasu do czasu, aby ziarenka się nie przypaliły. Gdy zaczną wydzielać przyjemny, orzechowy zapach, wyłączyć ogień i wystudzić. Szklankę wiórków i konopie zmielić w młynku i wsypać do większej miski. Dodać resztę wiórków, proszek do pieczenia, len, kakao, cukier i sól. Dobrze wymieszać. W drugim naczyniu zmiksować banany z olejem kokosowym i kokosowym mlekiem. Dodać do suchych składników i dobrze wyrobić, aby masa się prawidłowo połączyła i była elastyczna. Formować w dłoniach kulki, lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 18 minut w temperaturze 180 ˚C.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/07/ciasteczka-konopne-z-kokosem-i-kakao.html