ßßß Cookit - przepis na Szparagi w sosie szczypiorkowym z avocado

Szparagi w sosie szczypiorkowym z avocado

nazwa

Wykonanie

Szparagi to znany afrodyzjak oraz dobre źródło wielu witamin i minerałów: witamin C i E oraz wapnia, fosforu, potasu i kwasu foliowego. Dobrze filtrują nerki i mają bardzo niewiele kalorii. Zawierają glutation, który oddziałuje wzmacniająco na układ odpornościowy i wspomaga naszą wątrobę.
Sama marzę o własnej hodowli szparagów, bo po prostu bardzo je lubię. Nie chcę już jednak słyszeć o sosie holenderskim i migdałach w szparagowym zestawie. Oczywiście to perfekcyjne połączenia, ale chyba potrzebowałam odmiany. Wiosennej i zielonej.
Składniki (na 2 porcje)
2 pęczki szparagów białych lub zielonych
Szczypta cukru do gotowania szparagów
Sos
0,5 szklanki mleka kokosowego
1 dojrzałe avocado
2 garście grubego szczypioru
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju lnianego
sól, pieprz
Przygotowanie
Szparagi umyć, cienko obrać ze zdrewniałej skórki obieraczką do warzyw i poodcinać zdrewniałe końce (białe). Szparagi zielone są delikatniejsze i nie wymagają obierania.
W wysokim garnku zagotować wodę ze szczyptą cukru. Dobrze, jeśli mamy wysoki garnek z sitem wewnątrz do gotowania szparagów i makaronu. Jeśli nie, można pęczki szparagów związać niebarwioną nitką i wstawić do wysokiego garnka z wrzątkiem. Główki zawsze powinny wystawać ponad wodę. Gotować do miękkości, tzn. jeśli widelec wbity u dołu nóżki wchodzi bez oporu, szparagi są gotowe. U mnie trwało to około 15 minut.
Sos
Avocado umyć, obrać, wrzucić do pojemnika blendera i wlać sok z cytryny. Szczypior umyć i posiekać. Dodać do avocado i zmiksować, dolewając mleko kokosowe. Gdy masa będzie aksamitna, dodać olej lniany i przyprawić. Dobrze wymieszać i polać sosem szparagi.
W wersji niewegańskiej można to danie posypać pokruszonym jajkiem na twardo.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/05/szparagi-w-sosie-szczypiorkowym-z.html