ßßß
Pulpety z pulpy orzechowej (pozostałej po domowej produkcji mleczka roślinnego)Składniki (na około 12 pulpecików)2 szklanki pulpy orzechowej lub kokosowej po odciśnięciu mleczka6-7 sztuk suszonych pomidorów w oliwie (odsączonych lekko z oliwy)5 łyżek mielonego odtłuszczonego lnu5 łyżek wody0,5 łyżeczki mielonej kolendry1 łyżeczka mielonego czosnku lub cebuliszczypta kurkumy1 jajooliwa do posmarowania pulpetów (około 2 łyżki)sezam do panierowania (około 50 g)sól, pieprz
PrzygotowaniePomidory suszone zmiksować na pastę w blenderze i dodać do pulpy orzechowej. Wsypać siemię, wlać wodę i dobrze wyrobić. Przyprawić i spróbować, czy są dość słone. Dodać jajo i wymieszać dokładnie. Masa nie powinna się rozpadać przy próbie formowania ani być zbyt twarda. Ma być miękka, ale plastyczna i dobrze nawilżona. Zawsze można dodać siemienia lub wody, dostosowując się do warunków gęstości masy.Na talerzyk wylać oliwę i zwilżając nią dłonie, formować pulpety i obtaczać w sezamie. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 0,5 godziny.