ßßß Cookit - przepis na Zupa z dyni z pieczarkami i mleczkiem kokosowym

Zupa z dyni z pieczarkami i mleczkiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw i ten egzemplarz był niestety ostatnim z moich jesiennych zapasów. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze gdzieś dostać choćby kawałek.
Pieczarki zostały uduszone wcześniej na zapiekankę, ale zamiast zapiekanki była zupa i tak już zostało. Nie miksowałam jej, bo takie mięsiste kawałki dyni świetnie smakują i nie ma potrzeby ich ukrywać. Być może wygląd na tym ucierpiał, ale to w końcu smak jest najważniejszy...
Składniki (4 porcje)
1 mała dynia Hokkaido
10-12 małych pieczarek
¾ szklanki przetartych pomidorów (passata)
0,5- 0,75 szklanki mleka kokosowego
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka suszonych liści lubczyku
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
ok. 5 szklanek wody
Przygotowanie
Dynię wyszorować, przekroić, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w krążki, obrany czosnek w cienkie plasterki. Włożyć warzywa do garnka, dodać lubczyk, płatki drożdżowe, sproszkowany czosnek i zalać 2-3 szklankami wody. W tym czasie pokroić w plastry pieczarki. Rozgrzać na patelni masło klarowane, dodać pieczarki i dusić przez kilkanaście minut, podlewając wodą. Gdy warzywa w zupie będą miękkie, dodać przetarte pomidory i mleczko kokosowe. Przyprawić. Na koniec dorzucić uduszone pieczarki i wymieszać. W razie potrzeby dolać jeszcze nieco wrzątku dla rozrzedzenia zupy. Przed podaniem posypać obficie natką pietruszki każdą z porcji.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/03/zupa-z-dyni-z-pieczarkami-i-mleczkiem.html