ßßß Cookit - przepis na Zupa z boczniaków

Zupa z boczniaków

nazwa

Wykonanie

Zupy pojawiły się na moim blogu tylko kilka razy, ale nie dlatego, że ich nie jadam. Wręcz przeciwnie. Bardzo je lubię i goszczą w moim domu przynajmniej kilka razy w tygodniu. Ale kłopot w tym, że przygotowuję je przeważnie z tego, co jest w lodówce, czyli w garnku panuje pyszny, ale całkowicie nieefektowny chaos. Postanowiłam to w końcu ogarnąć i nieco bardziej zaplanować ten rodzaj posiłku. W czasie zimy jadam zupy w mroźne dni także na śniadanie i robię je ze wszystkich warzyw, jakie tylko znajdę w spiżarni.
Boczniaki zaliczane są do grzybów leczniczych, ponieważ obfitują w związki mineralne i sporo witamin, a także zawierają silne przeciwutleniacze, mające zastosowanie w zwalczaniu chorób nowotworowych. Są też bardzo smaczne i dużo lżej strawne niż leśne grzyby. Nie chcę, aby udawały flaczki czy inne dania mięsne. To po prostu moja prosta, szybka zupa i jedynym kryterium dla mnie jest to, żeby była smaczna i wartościowa.
Składniki
300 g boczniaków
2 duże cebule
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka suszonych i zmielonych w młynku grzybów
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
3 - 4 szklanki wody
¼ szklanki mleka kokosowego lub roślinnej śmietanki(opcjonalnie)
sól, pieprz, natka pietruszki, kilka porwanych listków bazylii
Przygotowanie
Cebulą obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczniaki opłukać i pokroić w cienkie paski. W garnku rozgrzać masło klarowane i wrzucić cebulę, a jak się zeszkli, dodać boczniaki. Dusić, leciutko podlewając wodą. Gdy boczniaki się zrumienią, wlać pozostałą wodę, dodać zmielone suszone grzyby i gotować około 0,5 godziny. Dodać zioła i płatki drożdżowe. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią, wlać oliwę i ewentualnie mleko kokosowe. Ozdobić natką pietruszki i podawać.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/02/zupa-z-boczniakow.html